Feedback: Skab en god feedback-kultur på arbejdspladsen

En god og konstruktiv feedback-kultur er en vigtig del af enhver arbejdsplads, da det bidrager til medarbejdernes udvikling og trivsel. En god feedback-kultur kan være afgørende for virksomhedens succes, da den hjælper med at opbygge et miljø, hvor medarbejderne føler sig værdsatte og respekterede – og samtidig får den feedback, der kan være nødvendig for både deres personlige og faglige udvikling. Men hvad er en god feedback-kultur egentlig, og hvordan skaber man den? I denne artikel vil vi dykke ned i emnet og undersøge, hvad feedback er, hvorfor vi giver feedback og hvordan man kan skabe en positiv feedback-kultur på arbejdspladsen.

Søger du som leder input, værktøjer og viden til at skabe en god feedback-kultur for dine medarbejdere og i lederteamet, som samtidig bidrager positivt til trivslen og udviklingen i organisationen?

I LEAD er vi eksperter i ledelse og organisationsudvikling, der skaber arbejdsglæde og bæredygtige resultater. Vi tilbyder erhvervspsykologiske ydelser indenfor analyse, håndtering og udvikling af det gode arbejdsmiljø, herunder gode feedback-teknikker. Læs mere nedenfor.

Vil du klædes endnu bedre på til at skabe en god feedback-kultur på arbejdspladsen?

På LEADs lederuddannelse giver vi dig konkrete redskaber og modeller til at skabe en god feedback-kultur, som kan anvendes i praksis.

Dette er en uddannelse for dig, der er ny i rollen som leder og ikke har fået en grundlæggende lederuddannelse endnu.

Læs mere om vores forskningsbaserede lederuddannelse

Hvad er feedback?

Feedback mellem mennesker kan gives i mange forskellige situationer og i mange dele af livet; på arbejdspladsen, i privatlivet og i forhold derimellem. I denne artikel fokuserer vi på feedback i arbejdslivet. 

Grundlæggende består feedback i at give en tilbagemelding på en persons arbejde, handlinger eller præstation, som kan bidrage til at ændre og/eller styrke personens adfærd.

Feedback kan gives i mange forskellige situationer, og det kan både være positivt og negativt. God feedback er konstruktiv og hjælper den enkelte medarbejder til at forbedre sig og udvikle sig både personligt og fagligt. Feedback er altså en vigtig del af enhver arbejdsplads og kan også have en positiv effekt på arbejdspladsen som helhed og skabe en bedre arbejdskultur

Hvad kendetegner konstruktiv feedback?

Konstruktiv feedback gives med det formål at hjælpe modtageren med at forbedre sig. Denne type feedback er typisk specifik, fokuseret på adfærd og givet på en måde, der er respektfuld og hjælpsom. Konstruktiv feedback kan give modtageren et klart billede af, hvad der fungerer, og hvad der kan forbedres.

Har du ikke sat dig ind i, hvordan du giver god og konstruktiv feedback til en kollega eller medarbejder, kan du komme til i stedet at give destruktiv feedback. Dette er selvsagt modsætningen til konstruktiv feedback og gives ofte som kritik, uden forbedringsforslag eller anerkendelse. Den type feedback ender ofte kun med at såre eller underminere modtagerens selvværd, gøre personen usikker eller modløs og efterlader ham/hende uden noget konkret at arbejde videre med eller lære af.

Det er altså vigtigt at huske på, at feedback kan have stor effekt på modtageren, både positivt og negativt. Konstruktiv feedback kan føre til en forbedret præstation, øget engagement og trivsel på arbejdspladsen, mens destruktiv feedback kan have den modsatte virkning og føre til stress, lavt selvværd og mindre motivation.

Hvorfor giver vi feedback?

Feedback er en både vigtig og uundgåelig del af enhver arbejdsplads, da vi, om vi vil det eller ej, giver hinanden mere eller mindre ubevidst feedback hele tiden. Det kan være i form af kritiske ord, talende tavshed, himmelvendte øjne eller værdsættende ord, smil og klap på skulderen. Kunsten er at give og modtage feedback bevidst og på en konstruktiv og givende måde.

Når feedback gives på den rigtige måde, kan det hjælpe med at forbedre præstationer, øge motivationen og skabe en mere positiv arbejdskultur. Men hvorfor giver vi feedback?

For det første giver feedback mulighed for at anerkende og værdsætte medarbejderes præstationer. Når en medarbejder gør et godt stykke arbejde, er det vigtigt at anerkende og belønne dem for deres indsats. Dette kan motivere medarbejderen til at fortsætte med at yde godt.

For det andet kan feedback hjælpe med at identificere og tackle problemer i præstationen. Hvis der er områder, hvor en medarbejder kan forbedre sig, kan feedback hjælpe med at pege på disse områder og tilbyde løsninger på, hvordan medarbejderen kan forbedre sig.

Endelig kan feedback hjælpe med at opbygge tillid og styrke relationerne på arbejdspladsen. Når feedback gives på en konstruktiv måde, kan det vise, at man er villig til at investere tid og energi i en medarbejders udvikling og succes.

Det er vigtigt at huske på, at feedback skal gives på en konstruktiv måde og ikke være nedladende eller kritiserende. Når feedback gives på den rigtige måde, kan det skabe en positiv feedback-kultur på arbejdspladsen og bidrage til en mere effektiv og motiverende arbejdsplads.

En god feedback-kultur på arbejdspladsen er generelt en vigtig del af at skabe et godt arbejdsmiljø og bidrager til medarbejdernes trivsel og arbejdsglæde. Derudover kan man også undgå en del konflikter på arbejdspladsen, hvis feedback-kulturen er optimal. Vi ser nærmere på, hvordan man skaber en god feedback-kultur på arbejdspladsen længere nede i denne artikel.

Hvordan giver man god feedback?

En god og konstruktiv feedback-model skal blandt andet være objektiv, fremadskuende og lyttende. Følger du nedenstående råd, vil du være i stand til at give konstruktiv feedback, der giver mulighed for læring og udvikling samt styrker præstationslysten og motivationen. Derudover vil den gode feedback styrke relationen mellem giveren og modtageren af feedbacken, om det er leder til medarbejder eller medarbejder til medarbejder.

En god og konstruktiv feedback-model kan se ud på mange måder, men her kommer 7 retningslinjer, som kan hjælpe dig med at give god feedback:

  1. Vær specifik: Vær så specifik som muligt, når du giver feedback. Fortæl præcis, hvad personen gjorde godt eller dårligt, og hvordan det kan forbedres.
  2. Vær objektiv: Forsøg at være så objektiv som muligt i din feedback. Undgå at bringe personlige følelser og antagelser ind i det.
  3. Vær positiv: Fokusér på det positive i din feedback, selv når du kritiserer. På den måde kan du skabe en mere positiv og konstruktiv atmosfære.
  4. Vær empatisk: Forsøg at sætte dig i den andens sted og forstå, hvad personen kan føle omkring din feedback. Det kan hjælpe dig med at kommunikere feedbacken på en mere følsom og effektiv måde.
  5. Vær konkret: Kom med konkrete eksempler, når du giver feedback. Det hjælper med at forstå, hvad du mener, og giver personen mulighed for at arbejde på specifikke områder.
  6. Vær fremadskuende: Fokusér på, hvad der kan gøres bedre i fremtiden.
  7. Vær lyttende: Modtageren har ofte nogle reaktioner på din feedback. Her er det vigtigt at lytte til dennes synspunkter og tage dem med i betragtning, når du giver feedback.

Ved at følge retningslinjerne i denne feedback-model kan du give god feedback, som vil hjælpe dine medarbejdere med at udvikle sig og vokse både personligt og professionelt.

Hvordan modtager man feedback på en god og konstruktiv måde?

Når du modtager feedback, er det vigtigt at huske på, at det er en mulighed for læring og udvikling. Selvom feedback kan være svær at høre, og det kan være fristende at forsvare sig eller afvise feedbacken, kan det faktisk være en værdifuld kilde til forbedring og vækst. Her er nogle tips til, hvordan du kan modtage feedback på en god og konstruktiv måde:

  1. Lyt aktivt: Når du modtager feedback, er det vigtigt at lytte aktivt til den person, der giver feedbacken. Lyt ikke bare til ordene, men også til budskabet bag dem. Prøv at forstå, hvad personen prøver at sige, og hvordan det kan hjælpe dig med at blive bedre.
  2. Stil spørgsmål: Hvis du er i tvivl om feedbacken eller har brug for mere information, så spørg efter det. Stil spørgsmål for at få en bedre forståelse af feedbacken og for at finde ud af, hvad du kan gøre for at forbedre dig. Brug denne metode i stedet for at gå i forsvarsposition og forklare dig selv. 
  3. Vær åben over for forandring: Hvis feedbacken viser, at der er noget, du kan forbedre, så vær åben over for forandring. Accepter feedbacken og tag den til dig, så du kan arbejde på at blive bedre.
  4. Vis taknemmelighed: Uanset om feedbacken er positiv eller negativ, er det vigtigt at vise taknemmelighed over for personen, der giver den. Vis at du sætter pris på deres tid og indsats, og at du er åben over for at modtage feedback.
  5. Ej din feedback og følg evt. op: Når du har modtaget feedback, er det helt op til dig, hvad du gør med den. Du behøver ikke at reagere aktivt på al den feedback, du får. Men har du kunne bruge feedbacken til noget, er det en god idé at følge op. Fortæl personen, hvad du har gjort for at arbejde på at forbedre dig, og spørg om dennes mening igen på et senere tidspunkt.

Husk, at feedback er en mulighed for at lære og vokse. Ved at modtage feedback på en god og konstruktiv måde, kan du få mest muligt ud af det og bruge det til at forbedre dig selv og din præstation på arbejdspladsen.

Vigtigheden af god feedback-kultur og hvordan man skaber den

En god feedback-kultur på arbejdspladsen er vigtig for at skabe et sundt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne føler sig trygge og værdsatte. Det kan være med til at fremme medarbejdernes udvikling, trivsel og engagement, hvilket kan resultere i øget produktivitet og bedre resultater for virksomheden som helhed.

Så hvordan skaber man som leder en god feedback-kultur? Det kræver en aktiv indsats fra leder-teamet samt interesse og engagement fra medarbejdere. Det er vigtigt at have klare retningslinjer for feedback, og at alle i virksomheden forstår, hvad der forventes af dem.

En god feedback-kultur handler om at skabe et miljø, hvor det er tilladt og velkomment at give og modtage feedback. Det handler om at skabe en åben og ærlig kommunikation, hvor både ros og konstruktiv kritik gives på en respektfuld måde. 

For at skabe en god feedback-kultur er det vigtigt at uddanne organisationens ledere i modeller og teknikker for god feedback – og gerne medarbejderne med, især hvis det forventes at de også er i stand til at give feedback. Når lederne er klædt ordentligt på til at give feedback, sikres det, at feedbacken bliver givet på en konstruktiv måde, som kan hjælpe medarbejderne med at udvikle sig og trives på arbejdspladsen.

Kort sagt, en god feedback-kultur er en essentiel faktor for at skabe et sundt og produktivt arbejdsmiljø. Det kræver en aktiv indsats fra både ledere og medarbejdere og kan være med til at fremme medarbejdernes udvikling, trivsel og engagement.

Skal vi tage en uforpligtende dialog?

Vi kan hjælpe med alle former for ledelsesudvikling, om det er skræddersyede udviklingsforløb, kurser, uddannelse, workshops, foredrag eller noget helt sjette. 

Bliv ringet op af en rådgiver

Bliv ringet op af en rådgiver

Vi sidder klar til at hjælpe dig. Du skal blot udfylde formularen, så ringer vi dig op hurtigst muligt.

Event tilmelding

tekst

DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS 2024

Vi afholder konference om den attraktive arbejdsplads den 21. maj i Århus og den 24. maj i København.

Bliv klogere på:

  • Helhedsmodellen
  • Den nytænkende arbejdsplads
  • Indsatsområder
  • Best practice-eksempler