Effektiv organisationsanalyse - Styrk din organisation

Hvad er en organisationsanalyse?

En organisationsanalyse undersøger bestemte forhold i organisationen. Det kan for eksempel være en analyse af kulturen, den psykologiske tryghed, ledelsesadfærden eller det psykiske arbejdsmiljø.  .  

I LEAD kombinerer vi forskellige undersøgelsesmetoder, når vi udfører en organisationsanalyse. De omfatter indledende screening, der ofte består af spørgeskemaer, efterfulgt af både individuelle interviews og fokusgruppeinterviews. Målet er at samle både kvantitative og kvalitative data. De giver et billede af et udvalgt område af organisationen, hvor der enten er et decideret problem, eller hvor der er plads til (markante) forbedringer.



Presserende eller præventiv organisationsanalyse

Når en ledelse beslutter sig for at lave en organisationsanalyse i samarbejde med os, er årsagen enten presserende (der er et tydeligt, måske pludseligt opstået problem) eller præventiv (der er et muligt problem eller en klar tendens i organisationen og branchen, som kræver en forebyggende indsats).

De presserende faktorer kan være en trivselsmåling, der indikerer, at der er et dårligt psykisk arbejdsmiljø i dele af organisationen. Det kan også skyldes et højt sygefravær og mange stressramte medarbejdere. Eller måske er organisationen ramt af en skandale- eller møgsag, der kører i medierne, hvor der dukker kritiske historier op, som ledelsen og resten af organisationen er nødt til at forholde sig til.

De mere præventive årsager kan være fremtidige udfordringer med at tiltrække eller tilknytte medarbejdere – på grund af et større arbejdspres eller en mindre arbejdsstyrke. Det kan være en voksende personaleomsætning, som organisationen ønsker at sætte ind overfor. Eller måske bliver der et behov for at ryste en organisation sammen igen på den anden side af et forandringsforløb, der er i gang.



Et tegn på modenhed

Hvad enten årsagen er presserende eller præventiv, hjælper en organisationsanalyse dels med at undersøge, hvad årsagen til problemet er, dels med at gøre det tydeligt, hvad der kan stå i vejen for at komme problemet til livs.

Og så viser lysten til at udføre organisationsanalysen en modenhed som organisation. Det er nemlig et godt tegn, at man gerne vil ændre eller forebygge uhensigtsmæssigheder, og at medarbejdere og ledere har eller får muligheden for at være åbne om fejl, mangler og problemer.




Nye erkendelser

Ved at kombinere kvantitative og kvalitative data får I omfattende og repræsentative indsigter, både i bredden og i dybden. Denne store viden bearbejder vi gennem vores blanding af fagligheder i LEAD, hvor vi inddrager højtuddannede specialistkompetencer fra sociologi, psykologi, filosofi, økonomi, statskundskab og ledelse. Vi har altså et dybt kendskab til de områder, vi undersøger – både fra teorien og fra praksis – og det gør, at vi altid oplever at kunne præsentere aha-oplevelser og nye erkendelser ved hjælp af organisationsanalysen.

På den anden side af organisationsanalysen kan vi hjælpe jeres organisation med at implementere nødvendige forandringer, udarbejde ledelsesgrundlag, styrke den psykologiske tryghed og meget andet – alt efter, hvad analysen viser, er det mest relevante for jer at gøre.

Inspiration

Vi lærer jer om effektiv organisationsanalyse

Vi tilbyder jer ledelses- og organisationssparring, forskningsbaseret undervisning og oplæg om organisationsanalyse, samt uddannelsesforløb med specifikt fokus på at give dig og din organisation generelle ledelseskompetencer. Læs eksempler på vores ydelser her.

Oplæg

Inspirerende forskningsbaserede oplæg om organisationsanalyse for alle niveauer i din organisation.

Sparring

Sparring i forbindelse med udvikling af organisationsanalyse i forbindelse med jeres udfordringer og tiltag.

Workshop

Facilitering af aktive workshops med fokus på kompetenceudvikling på ledelses- og medarbejderniveau.

Kontakt os og hør mere om, hvad vi kan gøre for jeres organisation

Står I overfor en organisationsændring? Har I behov for strategisk rådgivning eller et kulturudviklingsforløb?

Kontakt os, så skræddersyer vi sammen et forløb, der udvikler lige netop de kompetencer og strukturer, der styrker og fremtidssikrer jeres organisation.

Claus Elmholdt

Faglig direktør, Stifter
Cand.Psych.Aut. & Ph.d. Lektor i ledelses- og organisationspsykologi
 

Konsulentteamet som arbejder med organisationsanalyse

Ronja Ries Højbjerg

Chefkonsulent

Johan Horsten

Ledelseskonsulent

Marianne Hedegaard

Chefkonsulent

Kirstine Føge Jensen

Chefkonsulent

DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS 2024

Vi afholder konference om den attraktive arbejdsplads den 21. maj i Århus og den 24. maj i København.

Bliv klogere på:

  • Helhedsmodellen
  • Den nytænkende arbejdsplads
  • Indsatsområder
  • Best practice-eksempler