Personlig og professionel udvikling med en growth mindset-kultur
En af kongstankerne i teorien om growth og fixed mindset er, at der på alle arbejdspladser hersker bestemte mindsets (tankevaner eller tankesæt på dansk). De har stor betydning for, hvordan de ansatte ser verden og derfor også for, hvordan de tænker og handler.
Ifølge Carol Dweck kan man forstå disse tankevaner som enten fixed eller growth mindset. Denne opdeling i to arketyper er selvfølgelig lidt karikeret. Forenkling fremmer forståelsen. En vigtig nuancering af teorien er, at vi alle sammen besidder begge typer af mindset. De kommer til udtryk i forskellige situationer, men vi kan fremme den ene type af mindset snarere end den anden. Dog fungerer vores mindset ofte uden for vores opmærksomme bevidsthed. Det vil sige, at vi sjældent er decideret opmærksomme på eller funderer eksplicit over vores mindset.
En måde at reflektere over, hvilket mindset vi har, og hvilket der er fremherskende på vores arbejdsplads, består i at fundere over disse to spørgsmål:
1. Er hårdt arbejde nødvendigt for at nå sit topniveau, eller er hårdt arbejde omvendt et tegn på, at vi mangler de fornødne evner, og talentet simpelthen ikke er til stede?
2. Optager det os mest, at vi fremstår kompetente for enhver pris, eller er vi mere optagede af at lære og udvikle os?
Når vi reflekterer over disse to spørgsmål og forsøger at udpege, hvilket mindset der er mest udtalt – i os selv og i den organisation, vi arbejder for – er det væsentligt ikke per automatik at tilskrive sig selv et growth mindset og andre et fixed mindset. Derudover er det vigtigt ikke bare at sige, at man har et growth mindset, fordi det virker mest ønskværdigt. Vi besidder alle sammen dele fra begge typer af mindset, og det kræver en vedholdende indsats at ændre sit mindset, så det præges mere af udvikling end af stilstand.