Så ressourcerne bliver ikke større. Til gengæld vokser kompleksiteten i samfundet. Hvordan vil den nye syntese bidrage mere konkret til at afbalancere de to vægtskåle?
Den nye syntese udpeger fire forbundne fokusområder, som ledere i den offentlige sektor skal beskæftige sig med. De er:
Compliance: Selvom samfundet forandrer sig, er der nogle opgaver, som består. En af dem er at sikre, at loven overholdes, og at embedsværket efterlever de klassiske dyder. Fundamentet skal kort sagt være på plads. Altid. Det er nemlig særdeles vanskeligt at håndtere forandringer uden en grundlæggende stabilitet og velfungerende offentlige institutioner. Det giver med andre ord ikke mening at tale om innovation og nyskabelse, hvis man ikke har styr på grundlaget først.
Performance: Når fundamentet er solidt støbt, kan man kontinuerligt koncentrere sig om at optimere og effektivisere måden, som den offentlige sektor indfrier de politiske ambitioner på. Nogle af de ledelsesmæssige greb, der bruges til at effektivisere, er LEAN, optimering og driftsledelse.
Compliance og performance afspejler gængs forvaltningspraksis. Det vil sige, at vi dels skal sørge for, at reglerne følges, dels fokusere på at kunne løse vores opgaver billigere og mere effektivt.
Denne forvaltningspraksis kan ikke længere stå alene. Udfordringer som sundhed, sikkerhed, klima, integration og beskæftigelse er så forviklede, indviklede og ressourcekrævende, at vi ifølge den nye syntese må tilføje to yderligere elementer.
Emergence: Emergence – eller emergens på dansk – betyder at fremkomme. Det henviser til, at der kan dannes eller opstå nye egenskaber i et sammensat system, som ikke kan forklares ud fra de enkelte deles egenskaber.
I denne sammenhæng er emergens dels et udtryk for, at den offentlige sektor kan udvikle muligheder for, at borgerne kan blive medproducenter af velfærd. Dels at den politiske ledelse kan etablere miljøer, der opfordrer til og baserer sig på samarbejde, offentlig innovation og kollektiv problemløsning.
Resilience: Det sidste af de fire forbundne fokusområder er resilience eller modstandskraft og robusthed på dansk. Fokusområdet udpeger en evne til at lære at tilpasse sig nye situationer og håndtere problemer, kriser, katastrofer og uforudsete hændelser i samfundet.
For at kunne tilpasse sig og håndtere disse problemstillinger må samfundet være robust. Det vil sige være præget af stærke sociale bånd og relationer mellem mennesker, virksomheder og organisationer, der baserer sig på tillid og en tro på, andre vil én noget godt.