Onboarding

Hvad er onboarding?

Onboarding-perioden er en overgangsfase, hvor de nyansatte går fra én tilstand til en anden. Job, rolle, kultur, kollegaer og arbejdspladsen ændrer sig, og det kræver hjælp. God onboarding koncentrerer sig om at styre processen, som den nyansatte bevæger sig igennem: Fra kontrakten understrives frem til første arbejdsdag og igennem de indledende måneder i det nye job. 

Arbejdet med at styre den proces drejer sig blandt om, hvordan den nyansatte: 

  • Oplever organisationens kultur 
  • Skaber de relevante relationer 
  • Mødes af realistiske og udfordrende forventninger til ansvar, indsats og resultater 
  • Tages godt imod, og at der er styr på både de håndgribelige ting (telefon, computer, kontorplads osv.) og de mere uhåndgribelige (som kommunikation og samarbejde). 

 

Fordelene ved onboarding med LEAD

En omhyggeligt udformet onboarding-proces bringer en række afgørende fordele for både virksomheder og de nyansatte. Først og fremmest muliggør en struktureret onboarding en gnidningsfri integration af nye medarbejdere i virksomhedens kultur, værdier og arbejdsprocesser. Dette fører til øget jobtilfredshed og reduceret stress, da de nyansatte føler sig velkomne og informerede fra starten.

En effektiv onboarding-proces accelererer også medarbejderens produktivitet. Ved at give klare retningslinjer og træning i arbejdsopgaverne kan de nyansatte komme hurtigere i gang med at bidrage til virksomhedens mål. Dette medfører en kortere indkøringsperiode og en mere effektiv arbejdsstyrke.

Desuden kan en god onboarding-proces hjælpe med at opbygge langvarige forhold mellem virksomheden og de nyansatte. Ved at tilbyde muligheder for interaktion og samarbejde med kolleger, mentorer og ledere opbygger de nyansatte relationer, der kan støtte deres faglige udvikling og vækst i organisationen. Dette styrker medarbejderes loyalitet og reducerer omsætningen.

Endelig bidrager en solid onboarding til at fremme virksomhedens omdømme. Hvis de nyansatte har en positiv oplevelse af deres første tid i virksomheden, vil de sandsynligvis dele denne positive oplevelse med deres netværk. Dette kan tiltrække topkvalificerede kandidater og positionere virksomheden som en attraktiv arbejdsgiver.

Kort sagt hjælper en velstruktureret onboarding-proces virksomheder med at opnå øget produktivitet, forbedret medarbejderfastholdelse, styrket virksomhedskultur og en positiv offentlig opfattelse. Det er en investering i både medarbejdernes og virksomhedens fremtidige succes.

Onboarding og den attraktive arbejdsplads

På den attraktive arbejdsplads har onboarding indflydelse på både rekruttering, tilknytning og udvikling og betyder mere end de første tre-seks måneder i jobbet, som ofte sættes af til et onboarding-forløb. 

Vi har stor erfaring med at samarbejde med offentlige såvel som private organisationer om deres smalle og bredere indsats på onboarding-området. Den erfaring og viden bruger vi til at hjælpe jer bedst muligt med jeres udfordringer. 

Onboarding er en ledelsesopgave

Ønsker I at beskæftige jer seriøst med onboarding, er vores anbefaling, at I betragter det både som en HR- og en ledelsesopgave.  

Onboarding-forløbet handler således om mere og andet end veltilrettelagte møder og opgaver. De nyansatte skal føle sig inkluderede og opleve, at der sættes retning for, hvordan deres kompetencer skal bruges til at understøtte, at organisationen efterlever sin strategi og indfrier sine mål. 

Det kræver mandat fra ledelsen, og derfor har lederne et stort ansvar, når organisationen tager imod nyansatte. Det ansvar har det med at forsvinde, fordi HR-afdelingen i mange organisationer udarbejder flotte, fornuftige og velfungerende onboarding-programmer, der introducerer de nyansatte til organisationen. Programmerne kan dog ikke stå alene, og de ansættende ledere skal integreres i dem. 

LEADs tilgang til onboarding

LEAD er den ideelle partner til at forbedre jeres onboarding-proces af flere grunde. Vores ekspertise spænder bredt og dybt inden for onboarding. Vi tilpasser onboarding-forløb præcist til jeres organisation og de individuelle medarbejdere, I ansætter. Dette skaber en sømløs integration og øger effektiviteten.

Vores tilgang til onboarding er også strategisk og holistisk. Vi betragter onboarding som en nøglekomponent i skabelsen af en attraktiv arbejdsplads. Dette indebærer ikke blot at klæde medarbejdere på til deres roller, men også at opbygge en sammenhængende arbejdskultur og styrke medarbejdernes engagement og tilhørsforhold.

Med LEAD som jeres onboarding-partner kan I forvente en optimeret proces, der ikke kun reducerer indkøringsperioden, men også skaber dybtgående forbindelser mellem medarbejdere og organisationen. Vores mål er at hjælpe jer med at skabe en arbejdsplads, der tiltrækker, fastholder og inspirerer de bedste talenter

Sådan kan vi hjælpe jer

Vi tilbyder jer ledelses- og organisationssparring, forskningsbaseret undervisning og oplæg om onboarding samt uddannelsesforløb med specifikt fokus på at give dig og din organisation generelle ledelseskompetencer. Læs eksempler på vores ydelser her.

Oplæg

Inspirerende forskningsbaserede oplæg om onboarding for alle niveauer i din organisation.

Sparring

Sparring i forbindelse med udvikling af jeres strategi, jeres beslutninger og tiltag.

Workshop

Facilitering af aktive workshops med fokus på kompetenceudvikling på ledelses- og direktionsniveau.

Kontakt os og hør mere om, hvad vi kan gøre for jeres organisation

Står I overfor en organisationsændring? Har I behov for strategisk rådgivning eller et kulturudviklingsforløb?

Kontakt os, så skræddersyer vi sammen et forløb, der udvikler lige netop de kompetencer og strukturer, der styrker og fremtidssikrer jeres organisation.

Claus Elmholdt

Faglig direktør, Stifter
Cand.Psych.Aut. & Ph.d.
Lektor i ledelses- og organisationspsykologi, Aalborg Universitet

Mobil: +45 26 14 51 57
Email: ce@lead.eu

DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS 2024

Vi afholder konference om den attraktive arbejdsplads den 21. maj i Århus og den 24. maj i København.

Bliv klogere på:

  • Helhedsmodellen
  • Den nytænkende arbejdsplads
  • Indsatsområder
  • Best practice-eksempler