At implementere er at virkeliggøre en tanke. At udleve en ambition. At omsætte nytårsforsættet til et faktisk vægttab. Simpelthen at gøre dét, man siger. Det er ikke let på det personlige plan – og i en organisatorisk kontekst vil det som oftest være decideret svært.
Her skal flere mennesker nemlig gøre det, andre har tænkt. Ikke bare tage et nyt it-system i brug, men forholde sig til det, lære det at kende, anvende de nye muligheder og lægge gamle arbejdsgange i graven. Implementering lægger sig i halen på en forandring som den ekstra indsats, der skal sikre, at det nye også bider sig fast i hverdagen.
Det er svært, men godt at mestre. For forandringer er en konstant i danske organisationer. Det kender de fleste af os. Måske laver vi grundlæggende det samme år efter år – kerneopgaven kan være stabil over tid. Men! Det kræver kontinuerlig bevægelse teknologisk, fagligt og ressourcemæssigt fortsat at kunne løse den. Vi skal arbejde på nye måder med nye folk og nye værktøjer. Somme tider med sparsom information om hvorfor egentlig.
Strategiske, tværgående eller dybdegående forandringer vil ofte være de vigtigste for en organisation, men også de sværeste at implementere. Mange led i ledelseskæden skal koordineres op, ned og på tværs. Det er er dig og kollegerne, der skal omsætte de gode intentioner i ny faktisk adfærd og relationer. Det er vanskeligt, blandt andet fordi ledelsens fokus hurtigt kan være videre til næste projekt og næste initiativ. Implementeringen halter, og gevinsterne udebliver.
Ofte er medarbejderne ikke ret godt hjulpet af strukturerne. For mens både udviklings- og driftsopgaver er tydeligt placeret, vil der ofte mangle en funktion med ansvar for at forbinde de to.
På en typisk dansk arbejdsplads er der kort sagt et massivt behov for implementeringsledelse, der omsætter intention til effekt. Måske også på din? Her kan LEAD hjælpe.