Ledelse i kriser og skandaler
Når det gælder ledelse i kriser og skandaler, giver det mest mening at skelne mellem de kriser, der kommer fra organisationens omgivelser, og de kriser, som opstår inde i organisationen selv. De udefrakommende skyldes omstændigheder, som den enkelte organisation sjældent har indflydelse på. Eksempler kan være pandemi, krig eller finanskrise. Andre kriser opstår inde i organisationen selv. De kan fx bunde i magtmisbrug, krænkelser, mobning, sexisme, nepotisme og uetisk adfærd.
Disse kriser, der opstår inde i organisationerne selv, virker til at være overalt i medierne i disse år. Mens de står på, er opmærksomheden fra medierne intens og vedvarende. Den typiske reaktion, når krisen buldrer af sted, er at lede efter ”skurkene”. Er det muligt at finde de ansvarlige eller udpege en skyldig, så går kriser hurtigere over, synes ræsonnementet at lyde. Men ved primært at se kriser som noget, der for alt i verden skal overstås – og hvor målet helliger midlet – risikerer man nemmere, at kriser gentager sig. Og at den usikkerhed og frygt, som en krise kan føre med sig, forplanter sig i kulturen på arbejdspladsen.
Bag mediernes overskrifter og sensationelle rapporter ligger også en dybere historie, og de mennesker, der direkte eller indirekte er involveret i kriserne, oplever dem ofte som smertefulde. Og kriserne kan føre til angst, frygt og personlige nedture. Så selvom de er ubehagelige, skader og gør ondt, er det nødvendigt at arbejde seriøst med at forebygge, håndtere og trække læring ud af kriserne, hvis man vil undgå dem – eller undgå, at de gentager sig.