3 sikre veje til, at forandringen mislykkes

Jane Søgaard Hansen, tidligere chefkonsulent, LEAD, juli 2019

Denne korte version af en artikel bragt af Lederweb, præsenterer idéer til øvelser til en workshop, du med fordel kan holde sammen med dit MEDudvalg, når I står overfor at skulle finde fælles fodslag i forbindelse med en omstrukturering eller en forandringsproces.

Sådan fungerer omvendt brainstorming

Omvendt brainstorming handler om at få en gruppe til at svare på hvad der skal til, for at I mislykkes. Gennem omvendt brainstorm er det er oftest nemmere at komme i tanke om alle de ting, som gør, at en forandring mislykkes. 

Involvering

Det giver energi at fokusere på det, man rent faktisk har mandat til at påvirke i en forandringsproces, hvor handlingslammelse er en ofte forekommende følelse. Derfor, skal du gå til din forandring, og f.eks. spørge MED udvalget: ”Hvad nu, hvis sandheden/viden/information ikke findes ”derude” men genereres af os her i lokalet?” Tal fx om hvordan ”involvering” bliver konkret og praksisnært frem for ”toget, du aldrig når”, fordi du aldrig kan involvere de rigtige mennesker nok. Og tal om, hvordan I løbende skal justere, hvor ofte, hvem der tager teten på det osv.

Data: ”din lille hjælper”

For mange er data et abstrakt begreb, som de ikke ved, hvordan de skal tilgå – for data er jo ”noget, der ligger i skyen” eller i hvert fald noget, vi per definition ikke har adgang til. Men data er jo ikke begrænset til at være algoritme-drevet eller noget, som komplicerede systemer skal generere. Data er også fx referater og anden skriftlig kommunikation.

”Spejlægget”: Indenfor- og udenfor indflydelseszonen

Sammen med MED-udvalget har du en vigtig rolle som ambassadør i en forandring, men det kan være massivt at være konfronteret med mange frustrerede medarbejderes bekymringer og spørgsmål i en forandringsproces, der typisk ikke er lineær. At få fokus på din indflydelseszone (blommen), diskutere mulighederne (hviden) og være tydelig på det, der ligger udenfor ”spejlægget” giver et tydeligere mandat og en fælles retning i de svære forandringsprocesser.

Så: Involvér, justér, evaluér, kommunikér og brug de samarbejdsrum og den data, der allerede findes i din organisation – så er du godt på vej til at lykkes med din forandring.

 

Bliv klogere på forandringsledelse gennem vores vidensunivers

I de fleste organisationer er det en løbende udfordring at skabe forandring og udvikling. Det kan være tidspres, procestræthed eller modstand mod forandring, der gør det svært at nå helt i mål.

Her på siden kan du finde nogle af vores artikler og videoer om emnet. Læs med og få input til, hvordan I lykkes med forandringsledelse.

Skal vi tage en uforpligtende dialog?

Vi kan hjælpe med alle former for ledelsesudvikling, om det er skræddersyede udviklingsforløb, kurser, uddannelse, workshops, foredrag eller noget helt sjette. 

Bliv ringet op af en rådgiver

Bliv ringet op af en rådgiver

Vi sidder klar til at hjælpe dig. Du skal blot udfylde formularen, så ringer vi dig op hurtigst muligt.

Event tilmelding

tekst

DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS 2024

Forskningsbaseret konference

Deltag den

19. februar 2025 i Aarhus

Vær blandt de første til at få indsigter fra bogen: “Hjælp, vi mangler kolleger! Sådan skaber du den attraktive arbejdsplads”, som udkommer den 4. februar 2025

På konferencen får du svar på to centrale spørgsmål: 

  • Hvordan kan I blive en arbejdsplads, der tiltrækker og tilknytter de rette medarbejdere?
  • Hvordan kan I nytænke arbejdspladsen og enten styrke jeres arbejdsstyrke eller reducere behovet for arbejdskraft?