Skader juraen sammenhængskraften i den offentlige sektor?

I Danmark har vi i dag 860.000 ansatte i offentligt regi, og som samfund bruger vi 1.300 milliarder kroner på den offentlige sektor. Med et så stort ressourceforbrug er den offentlige sektor en væsentlig spiller i forhold til at skabe og sikre sammenhængskraft i samfundet. Imidlertid truer et stigende antal møgsager denne sam- menhængskraft, og som samfund oplever vi en dalende generel tillid og opbakning til det fælles.

Vi ser en tendens til, at håndteringen meget ensidigt kommer til at fokusere på at placere et juridisk ansvar. Der bliver automatisk sat en tom stol frem i lokalet, som er reserveret til den eller de offentligt ansatte, som har sovet i timen. Når den juridiske dom er afsagt, bliver der som regel sat punktum for sagen.

Vi ser også en tendens til, at møgsager altid søges forebygget gennem flere regler og producedurekrav og mere kontrol og tilsyn – selvom vi ved, at fejlene også – og måske i endnu højere grad handler om svigtende ledelse, inkompetence og usund kultur. Også her kommer den juridiske tilgang således til at spille en domine- rende rolle.

Dominansen af den juridiske tilgang til fejl og svigt betyder, at muligheder for at skabe læring af
andre forhold med betydning for forekomsten af fejl og svigt, eksempelvis manglende faglighed, dårlig ledelse eller en usund virksomhedskultur, går tabt. Interessen for sagerne forsvinder typisk med afgørelsen af det juridiske skyldsspørgsmål.

Spørgsmålet er, om vi har nået grænsen for, hvad juraen kan og bør bruges til i både håndteringen og fore- byggelsen af møgsager? Spørgsmålet er, om juraen og det juridiske mindset er gået fra at være en del af løsningen til også at være blevet en del af problemet?

Hvem?

Arrangementet henvender sig hovedsageligt til advokater med speciale i forvaltningsjura og offentlig personalejura samt offentlige topchefer og offentlige chefer, der arbejder med jura og HR.

Pris?

Deltagelse koster kr. 2.995,- ex. moms. Medier er velkomne.

Arrangementet er forhåndsgodkendt af Advokatsamfundet med 4 kursuspoint.

Program:

Mød LEADs talere til konferencen

Emil Herskind

Partner og Områdedirektør| Læs mere her

Arne Hauge Jensen

Partner og Områdedirektør | Læs mere her

Et år med Britta Nielsen - Øjenvidneberetning fra en møgsag

Britta Nielsen, en betroet medarbejder i Socialstyrelsen, blev i 2018 landskendt for at overføre næsten 121 mio. kr. til sig selv af de satspuljemidler, Folketinget har afsat til samfundets mest udsatte borgere. Svindlen foregik gennem 25 år, men ingen kolleger eller chefer anede uråd. Og ingen savnede de penge, som forsvandt.

Emil Herskind var afdelingschef i Socialministeriet og fik ansvaret for at håndtere sagen. Det var ham, der skulle afdække sagens omfang og få socialministeren helskindet gennem forløbet. Til at hjælpe sig havde han konsulent og selv tidligere embedsmand Arne Hauge Jensen.

De to giver i denne bog et unikt indblik i møgsagen; fra den første mistanke opstår, til de opdager svindlens enorme omfang, og til de efter et år kan konstatere, at sagen er opklaret, og at ingen andre end Britta Nielsen kunne anklages for svindlen.Ministeren, medierne og den menige dansker presser imidlertid på for at placere et ansvar. ”Hvem har gjort det muligt, at en medarbejder bare kan stikke statens penge i lommen?” ”Den ansvarlige skal straffes.”

De to forfattere bringer os helt ind i embedsmandsystemets centrum og viser, hvad der sker, når det rammes af en møgsag.

Kontakt os og hør mere om, hvad vi kan gøre for jeres organisation

Står I overfor en organisationsændring? Har I behov for strategisk rådgivning eller et kulturudviklingsforløb?

Kontakt os, så skræddersyer vi sammen et forløb, der udvikler lige netop de kompetencer og strukturer, der styrker og fremtidssikrer jeres organisation.

Arne Hauge Jensen

Partner og Områdedirektør
Cand.oecon og journalist

 

Andre nyheder

Nytårsnyheder 2024

LEAD har nu udvidet vores virkeområde og etableret datterselskabet LEAD IMPACT. Dette nye konsulenthus er specialiseret i udvikling af den offentlige sektor og har en ...
Se mere

Bogudgivelse af Christian Nyvang Qvick: Er der nogle hjemme i strategihuset?

LEAD præsenterer Christian Nyvang Qvicks seneste bog: “Er der nogen hjemme i strategihuset? Sæt retning med vision, mission, værdier og strategier”, udgivet den 9. maj ...
Se mere

Opstart af LEAD Society: Åbent udbudte uddannelser, kurser, netværk og konferencer

I august 2022 introducerede LEAD et nyt ben til forretningen inden for ledelse, vores nyoprettede datterselskab, LEAD Society. LEAD Society tilbyder åbent udbudte uddannelser, kurser, ...
Se mere

Skal vi tage en uforpligtende dialog?

Vi kan hjælpe med alle former for ledelsesudvikling, om det er skræddersyede udviklingsforløb, kurser, uddannelse, workshops, foredrag eller noget helt sjette. 

Bliv ringet op af en rådgiver

Bliv ringet op af en rådgiver

Vi sidder klar til at hjælpe dig. Du skal blot udfylde formularen, så ringer vi dig op hurtigst muligt.