Josefine Dilling Linneberg
Josefine er uddannet psykolog og arbejder som ledelseskonsulent i LEAD. Hun er vokset op i en familie med iværksættere, kunstnere og historiefortællere, og opvæksten fyldt med kreativitet har skabt rettesnoren i hendes alsidige karriere.
Som studerende boede hun på tre forskellige kontinenter og forskede i kropsidealer. Efter psykologistudiet fortsatte hun på universitetet som underviser, ekstern lektor og forskningsassistent for professor Lene Tanggaard i hendes forskning af læringsmiljøer, organisationsudvikling og kreativitet.
Ved siden af universitetet stiftede Josefine sin egen psykologvirksomhed med fokus på unge i mistrivsel. Josefine brugte sin tilknytning til Aalborg Universitet og vidensgruppen Qualitative Studies, ledet af professor Svend Brinkmann, til at udgive artikler om sin praktiske erfaring med terapi og præstationssamfundet sammen med sociolog Anders Petersen.
Med den baggrund, hvad kan hun så hjælpe dig med?
Josefines særlige styrke ligger i hendes kreativitet og nysgerrighed. På den ene side har Josefine sin dybdefaglighed med stærke kompetencer inden for kvalitative metoder, afdækning, analyse og samtaleteknikker – altså et solidt håndværk. På den anden side har Josefine stor bredde i sit arbejde med fx med udvikling af samarbejdsformer, medinddragelse, kulturforandring, talent- og læringsmiljøer, psykisk arbejdsmiljø og trivsel. Josefine har en systemisk tilgang til sit arbejde og er drevet af at skabe praksisnære analyser og udviklingsforløb, som knyttes tæt til den specifikke virkelighed som organisationer, mennesker og arbejdspladser står i. Josefine håndterer især komplekse udviklingsforløb. Det vil sige de opgaver, som ikke har en simpel overskrift, og hvor løsningen kræver grundig indsigt, skæve perspektiver og nye løsninger. Eller med andre ord: kreativitet.”
Bliv kontaktet af Josefine
Udfyld formularen, så kontakter Josefine dig hurtigst muligt.
Podcasts
Distribueret ledelse
Et ekspertpanel bestående af to konsulenter og en skoleleder bevæger sig ind i vigtigheden og værdien af distribueret ledelse. Hvad skal du være særlig opmærksom på? Hvornår går det galt, hvis du ikke er det? Hvad er første skridt til at komme i gang med distribueret ledelse?
Nye organiseringsformers potentiale for at fremme trivsel
Podcast Nye organiseringsformers potentiale for at fremme trivsel. Nye organiseringsformer såsom TEAL, Agile og Sociokrati bliver mere og mere udbredte. I denne episode zoomer vi
Læringskultur – hvad skal vi bruge det til?
Podcast Læringskultur – hvad skal vi bruge det til? Hvad er læringskultur? Hvad kan den bruges til? Hvordan kan du udvikle en læringskultur? Alt dette
Psykologisk tryghed – hvad er det og hvordan skaber du det?
Podcast Psykologisk tryghed – hvad er det og hvordan skaber du det? Psykologisk tryghed er team-medlemmers fælles opfattelse af, at interpersonel risikotagning kan foregå̊ trygt