Talentudvikling der virker

Lad LEAD hjælpe med, at gøre talentudvikling til en del af hverdagen i din organisation.

Strategisk talentudvikling er afgørende for at kunne skabe bedre resultater og håndtere fremtidens udfordringer.

Mange organisationer er dog udfordret på at tiltrække og tilknytte de nødvendige talenter.

Dette foredrag præsenterer dig for de mest virksomme metoder og den nyeste forskning i talentudvikling, som gør dig i stand til at sætte talentudvikling på dagsordenen – og gøre talentudvikling til en del af hverdagen I din organisation.

Hvordan sikrer du kvalificeret arbejdskraft i en fremtid med øget konkurrence om de dygtigste medarbejdere? Hvordan kan du tilknytte og udvikle medarbejdere, ledere og specialister, der allerede kender din organisation? Og hvad skal du have på plads, inden du går i gang med at designe talentprogrammer og vælge værktøjer?

Det giver vi dig svar på i dette foredrag om talentudvikling.

Forståelse, strategi og værktøjer sikrer værdi

Vi giver jer værktøjer, viden og inspiration til at gøre talentudvikling til en del af hverdagen i din organisation. Det sker ud fra vores egen model, der er udviklet på baggrund af den nyeste forskning i talentudvikling. Modellen består af fire faser: talentforståelse, talentstrategi, værktøjer og organisatorisk værdi. Alt for mange talentprogrammer fejler, fordi de ikke har styr på forståelsen af og strategien for talentudvikling i lige netop deres organisation. I stedet springer de direkte til at vælge værktøjer og designe programmer.

I løbet af enten et foredrag eller en workshop kan vi hjælpe jer med, hvordan I undgår denne typiske fejl og i stedet sikrer, at talentprogrammet sikrer værdi for jeres organisation.

Kæmpe behov for talentfuld talentudvikling

Der er et kæmpe behov for talentudvikling, der virker. Og det gælder både i offentlige organisationer og private virksomheder. Det er der mange årsager til. En af de væsentligste er arbejdskraftudfordringen, som gør, at vi kommer til at mangle 90.000 personer på det danske arbejdsmarked i 2030. Det er et vildt problem, som mange organisationer allerede mærker konsekvenserne af i dag.

Med gennemtænkte og velplanlagte talentprogrammer, der hænger sammen med organisationens strategi, bliver det nemmere både at tiltrække og tilknytte dygtigere ledere, specialister og projektledere.

Gode talentprogrammer tiltrækker dygtigere medarbejdere, fordi medarbejderne får en oplagt mulighed for at udvikle deres kompetencer i en organisation, der ser og værdsætter dem.

Men gode talentprogrammer tilknytter også dygtige medarbejdere, fordi medarbejderne kan flytte sig til nye opgaver, større ansvar og andre roller. Så lysten til at søge videre bliver mindre. Med et stærkt talentmiljø forankrer I også den viden, som nøglemedarbejdere har, i organisationen, så den ikke forsvinder, hvis de finder et andet arbejde.

Selvom behovet og potentialet er stort for talentudvikling i Danmark, bliver alt for meget talentudvikling grebet uheldigt an. Det skyldes bl.a., at talentprogrammerne bygger på forældede teorier og gamle metoder.

For at indfri talentprogrammernes potentiale har vi udviklet en ny tilgang. Den kombinerer nyeste forskning med LEADs mere end ti års erfaring med at designe og gennemføre talrige talentprogrammer i både den offentlige sektor og det private erhvervsliv.

Tilgangen bygger på vores cyklus-model:

Hvem er målgruppen for dette foredrag?

  • HR-ansvarlige – både ledere og konsulenter med ansvar for medarbejder-og organisationsudvikling.
  • Ledere på alle niveauer med ansvar for personale og det daglige ansvar for udvikling af de ansatte i organisationen.

Hvilken værdi skaber fordraget for din organisation?

Værktøjer og metoder til at designe effektfulde talentprogrammer, der får både ledelsestalenter såvel som faglige talenter til at blomstre.

Viden og metode til at gøre talentudvikling til en del af hverdagen.

Inspiration af værktøjer til at sætte talentudvikling på dagsordenen i din organisation, og engagere og mobilisere din virksomhed mod at arbejde med netop talentudvikling.

E-bog: Talentudvikling der virker

Foredraget giver dig både indsigter fra den helt nye bog ”Talentudvikling der virker”, der er skrevet af Ole Mathorne og Rasmus Engelbrecht fra LEAD, og case-fortællinger fra organisationer, som arbejder med talentudvikling i praksis. 

Med denne e-bog kan du få hjælp til at: 

  • At afklare jeres talentforståelse
  • At formulere jeres talentstrategi
  • At vælge de værktøjer og metoder, der skaber værdi for organisationen
  • At designe talentprogrammer
  • At lære af andre organisationers arbejde med talentprogrammer.

Har du spørgsmål, så skriv eller ring til en af vores eksperter

Faglig direktør, Stifter

Forretningsdirektør, Stifter

Administrerende direktør og stifter

Sådan udvikler du værdiskabende specialister

Få vores nye 5D-model, der udfolder de fem nøgledimensioner i udviklingen af værdiskabende specialister.

Specialister rummer et stort potentiale for værdiskabelsen i mange virksomheder. De kan udvikles til at spille en nøglerolle, både i at forme og eksekvere på organisationens strategier og i at bedrive uformel faglig ledelse af deres kolleger. Mange steder bliver specialisterne dog ikke bragt fuldt i spil.

Kontakt os og hør mere om, hvad vi kan gøre for jeres organisation

Står I overfor en organisationsændring? Har I behov for strategisk rådgivning eller et lederudviklingsforløb?

Kontakt os, så skræddersyer vi sammen et forløb, der udvikler lige netop de kompetencer og strukturer, der styrker og fremtidssikrer jeres organisation.

Claus Elmholdt

Faglig direktør, Stifter

Mobil: +45 26 14 51 57
E-mail: ce@lead.eu

DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS 2024

Forskningsbaseret konference

Deltag den

19. februar 2025 i Aarhus

Vær blandt de første til at få indsigter fra bogen: “Hjælp, vi mangler kolleger! Sådan skaber du den attraktive arbejdsplads”, som udkommer den 4. februar 2025

På konferencen får du svar på to centrale spørgsmål: 

  • Hvordan kan I blive en arbejdsplads, der tiltrækker og tilknytter de rette medarbejdere?
  • Hvordan kan I nytænke arbejdspladsen og enten styrke jeres arbejdsstyrke eller reducere behovet for arbejdskraft?