Strategisk kommunikation for ledere

Medarbejder i LEAD

Organisationer står konstant over for komplekse udfordringer og evnen til at kommunikere strategisk er derfor afgørende for succes. Strategisk kommunikation kan anvendes i forskellige kontekster, herunder internt i organisationen, eksternt til interessenter og i forbindelse med forandringsledelse. Som leder er det derfor essentielt at du forstår at kommunikere strategisk både eksternt og internt i virksomheden, da du er nøglen til at skabe sammenhæng, engagere medarbejdere og opnå virksomhedens mål. 

I denne artikel vil vi udfolde, hvad strategisk kommunikation indebærer, og hvorfor det er så vigtigt for ledere i dag. Vi vil dykke ned i kerneelementerne i strategisk kommunikation og dele konkrete steps til at udarbejde en kommunikationsstrategi, der hjælper med at kommunikere små som store projekter i organisationen og komme godt i mål.

Vil du være bedre til at lede og kommunikere strategisk?

På vores grundlæggende lederuddannelse i personligt lederskab, teamledelse, strategisk ledelse og forandringsledelse bliver du uddannet af nogle af landets førende erhvervspsykologer, der til daglig leverer den solide og passionerede faglighed og effekt, som LEAD er kendt for. 

Lederuddannelsen er for dig, der sidder med personaleledelse – eller er på vej til at få det. Den er relevant for både ledere med få års erfaring og for helt nye ledere i både den offentlige og private sektor.

Vi hjælper dig med at styrke dit personlige lederskab, blive mere reflekteret og få en stærk vision for dit område og din personlige karriere.

Læs mere om vores forskningsbaserede lederuddannelse

Hvad er strategisk kommunikation for ledere?

Strategisk kommunikation handler ikke kun om at formidle information. Det handler om at påvirke dine interessenter ved at skabe forståelse, inspirere til handling og opbygge stærke relationer. Det er en disciplin, der kræver dyb indsigt, planlægning og effektiv udførelse. Strategisk kommunikation kan også anvendes til at opbygge tillid, motivere medarbejdere, drive innovation og skabe en positiv organisatorisk kultur.

Vil man nå i mål med store som små projekter både internt og eksternt i en virksomhed, kræver det ofte en langsigtet strategi. Strategisk kommunikation er en tilgang, hvor ledere bruger kommunikation som et strategisk redskab til at opnå specifikke mål og skabe ønskede resultater. Det handler ikke blot om at formidle information, men om at planlægge, strukturere og udføre kommunikation på en målrettet og effektiv måde. 

Som leder spiller du en central rolle i at skabe sammenhæng, retning og engagement i din organisation. Strategisk kommunikation giver dig mulighed for at formidle din og organisationens vision, værdier, mål og forventninger til medarbejdere, samarbejdspartnere og interessenter på en klar, overbevisende og engagerende måde.

En af de vigtigste aspekter ved strategisk kommunikation er evnen til at forstå og tilpasse sig forskellige målgrupper og situationer. Det handler om at skabe en fælles forståelse og meningsfuld kommunikation, der tager højde for de individuelle behov, interesser og perspektiver hos dine modtagere.

Strategisk kommunikation for ledere indebærer også at være bevidst om og i stand til at håndtere kommunikationsudfordringer og konflikter. Som leder er det afgørende at kunne håndtere og afhjælpe misforståelser, modstand og eventuelle kommunikationsbarrierer for at opretholde et konstruktivt arbejdsmiljø og sikre, at budskaber bliver forstået korrekt.

Står du overfor en svær samtale som leder, kan du få råd i vores artikel om den svære samtale

Strategisk kommunikation kræver evaluering og tilpasning

Der er forskellige elementer, der udgør strategisk kommunikation, herunder klare kommunikationsmål, effektive budskaber, forståelse for målgruppen, passende kanaler og timing samt evnen til at lytte aktivt og engagere sig i dialog. Det handler om at skabe en tovejskommunikation, hvor der er plads til feedback, spørgsmål og idéudveksling – samt at reagere på den viden, du så får ind.

Vil du udføre god strategisk kommunikation skal du kunne tilpasse både kommunikationsstil og tilgang baseret på situationen og målgruppen. Det kan omfatte alt fra at anvende forskellige kanaler og medier til at tilpasse sprog, tone og stil efter behov. Det er også vigtigt at være bevidst om sin målgruppe, herunder f.eks. kulturelle forskelle og kontekstuelle faktorer, der kan påvirke kommunikationens effektivitet. Læs mere om hvordan du bedst muligt coacher og udvikler dine medarbejdere i denne artikel

Strategisk kommunikation for ledere er altså en kontinuerlig proces, der kræver refleksion, evaluering og tilpasning. Det handler om at lære af erfaringer, justere kursen og kontinuerligt forbedre dine kommunikationsevner og strategier.

I det næste afsnit kommer vi ind på konkrete steps til at udarbejde en effektiv kommunikationsstrategi for dit projekt eller virksomhedsmål. 

Sådan laver du en kommunikationsstrategi – kort og præcist

Strategisk kommunikation bruges til at bygge bro mellem det, virksomheden siger og det, den gør i praksis. På den måde skaber en god kommunikationsstrategi en klar virksomhedsidentitet, som hverken medarbejdere, interessenter eller samarbejdspartnere kan være i tvivl om. 

En effektiv kommunikationsstrategi er derfor afgørende for at lykkes som virksomhed – og leder. Den hjælper dig med at strukturere og planlægge dine kommunikationsaktiviteter på en systematisk måde. Det kan være en tidsrøver at beskæftige sig med en kommunikationsstrategi for et projekt eller et overordnet virksomhedsmål, men det behøver det ikke nødvendigvis, hvis du arbejder strategisk som leder. 

Herunder guider vi med 6 overordnede steps til processen med at udarbejde en kommunikationsstrategi:

1. Definér målene for kommunikationen

Start med at identificere dine overordnede mål for kommunikationen. Hvad ønsker du at opnå? Det kan være at øge medarbejdernes engagement, styrke virksomhedens image eller forbedre samarbejdet med interessenter. Vær specifik og målrettet i dine mål.

2. Identificér dine målgrupper og interessenter

Forstå hvem dine primære målgrupper og interessenter er, og hvad der er vigtigt for dem. Identificér deres behov, interesser og kommunikationspræferencer. Dette vil hjælpe dig med at tilpasse dine budskaber og vælge de mest effektive kommunikationskanaler.

3. Udvælg dine budskaber

Definér de centrale budskaber, du ønsker at formidle til dine målgrupper. Vælg budskaber, der er klare, relevante og engagerende. Husk at tilpasse dine budskaber til målgruppens perspektiv og behov for at sikre en effektiv kommunikation.

4. Vælg kommunikationskanaler

Identificér de mest passende kommunikationskanaler til at nå dine målgrupper. Overvej forskellige kanaler såsom møder, intranet, e-mails, nyhedsbreve, sociale medier eller interne kommunikationsplatforme. Vælg de kanaler, der er tilgængelige og relevante for din målgruppe og din virksomhed.

5. Planlæg en tidsramme med faser og milepæle

Fastlæg en tidsramme for dine kommunikationsaktiviteter. Vær realistisk og prioritér vigtige deadlines og begivenheder. Opdel din kommunikationsstrategi i faser og fastsæt milepæle for at holde dig på rette spor.

6. Implementér og evaluer

Gennemfør din kommunikationsstrategi og sørg for at følge den planlagte tidsramme. Undervejs skal du evaluere effektiviteten af dine kommunikationsaktiviteter og foretage nødvendige justeringer. Vær åben for feedback fra dine modtagere og vær villig til at tilpasse din strategi efter behov.

Husk, at en kommunikationsstrategi ikke er statisk, men dynamisk. Den skal løbende revideres og tilpasses i takt med ændrede behov, mål og omstændigheder. Ved at have en veldefineret kommunikationsstrategi kan du være mere målrettet, effektiv og engagerende i din strategiske kommunikation som leder.

Mere fra samme kategori

Medarbejder i LEAD

Kommunikation

Personligt lederskab

Strategisk ledelse

Strategisk kommunikation for ledere

Se mere

Personligt lederskab

Ledelseskompetencer

Se mere

Personligt lederskab

Personligt lederskab

Se mere

Skal vi tage en uforpligtende dialog?

Vi kan hjælpe med alle former for ledelsesudvikling, om det er skræddersyede udviklingsforløb, kurser, uddannelse, workshops, foredrag eller noget helt sjette. 

Bliv ringet op af en rådgiver

Bliv ringet op af en rådgiver

Vi sidder klar til at hjælpe dig. Du skal blot udfylde formularen, så ringer vi dig op hurtigst muligt.

Event tilmelding

tekst

DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS 2024

Vi afholder konference om den attraktive arbejdsplads den 21. maj i Århus og den 24. maj i København.

Bliv klogere på:

  • Helhedsmodellen
  • Den nytænkende arbejdsplads
  • Indsatsområder
  • Best practice-eksempler