Hvad en populær satireserie kan lære dig om at påvirke andres adfærd

Christian Nyvang Qvick, Chefkonsulent i LEAD

Christian Nyvang Qvick, Chefkonsulent i LEAD – Enter next level. Han er forfatter, foredragsholder og ledelsesrådgiver, i den forbindelse har han udgivet en artikel om ‘Nyt lederskab’ hos Mandagmorgen, hvor han lærer dig om at påvirke andres adfærd:

Beder du dine medarbejdere agere som ’frontløbere’ eller om ’at være mere innovative’? Efterspørger du ’holdspillere’ eller blot ’mere samarbejde’? Det er ikke uvæsentligt, om du vælger den ene eller anden tilgang, når du vil påvirke dine medarbejders gøren og laden. Et godt eksempel på det kan du finde i den gamle, populære satireserie om ’Team Easy On’.

”Vores værdier er samarbejde, innovation, faglighed og generøsitet”. Ord som disse ser du tit på organisationers hjemmesider uden videre uddybning. Netop organisatoriske værdier bliver derfor ofte mobbeoffer nummer et i organisationsudviklingens skolegård, udskældt for at være selvindlysende plusord, retoriske platheder og abstrakte selvfølgeligheder, som ikke formår at være adfærdspåvirkende.

Og lad os nu bare være ærlige: Hvis værdierne ikke er udfoldet i mere end fire overordnede værdiord, så bliver det muligt at fylde alt og intet ind under værdiordenes betydning i praksis – og dermed får kritikerne ret. I sådanne tilfælde bliver værdierne ikke nogle overordnede idealer, man kan have meningsfulde drøftelser om, og som kan være med til at guide ansattes adfærd i dagligdagen, men derimod blot luftige floskler.

Adfærdsmæssige blomster eller adfærdsmæssigt ukrudt?

Min påstand er, at værdibaseret ledelse rummer et kæmpe potentiale, når du ønsker at fremme en bestemt kultur og dertilhørende adfærd i din organisation – hvis du vel at mærke får udfoldet, drøftet og håndhævet værdierne på rette vis. Særligt kan værdier være et virkefuldt værktøj at tage i brug, når du oplever en uhensigtsmæssig kultur og dertilhørende adfærd i din organisation

Skal vi tage en uforpligtende dialog?

Vi kan hjælpe med alle former for ledelsesudvikling, om det er skræddersyede udviklingsforløb, kurser, uddannelse, workshops, foredrag eller noget helt sjette. 

Bliv ringet op af en rådgiver

Bliv ringet op af en rådgiver

Vi sidder klar til at hjælpe dig. Du skal blot udfylde formularen, så ringer vi dig op hurtigst muligt.

Event tilmelding

tekst

magasin, LEAD Insights, ledelse

Vil du have viden og inspiration til hvordan du styrker arbejdet med ledelse og organisationsudvikling i den offentlige og private sektor i Danmark?

 Tilmeld dig vores digitale magasin og få viden og inspiration direkte i din indbakke.