Værdibaseret ledelse

Lad LEAD hjælpe med, at mærke jeres værdigrundlag både indenfor og uden for organisationen.

Ansvarlighed. Ordentlighed. Samarbejde. Innovation. Alle disse ord er eksempler på værdier.

Har du også stødt på værdier i en organisation, der mest af alt fremstod som selvindlysende plus-ord, som ingen kan erklære sig uenige i eller finde på at tage afstand fra? Så har du formentlig også oplevet, at værdier, i sådan et tilfælde, mest af alt bliver udtryk for retoriske platheder, der ikke gør den store forskel i organisationen.  

Imidlertid har du måske også oplevet det modsatte: Når et værdigrundlag virkelig kan ”mærkes” i organisationen. Der er adskillige fordele ved at have stærke og klare værdier i en organisation. Værdierne kan fungere som guidelines for måden som organisationen ønsker at ansatte skal tænke og handle. Værdierne kan også være et effektivt alternativ til detailstyrende micromanagement baseret på regler, adfærdsprocedurer, retningslinjer og lignende formelle strukturer. Værdierne kan ligeledes være med til at den organisatoriske kultur ved at tydeliggøre, hvad organisationen står for, finder stolthed i at efterleve og tilskriver betydning, som kan være med til at give organisationen personlighed. Tænk fx på værdien ”rettidig omhu” hos Mærsk. Det er et godt eksempel på en værdi, der kan ”mærkes” indenfor og udenfor organisationen.   

Værdier er således udtryk for nogle generelle overbevisninger om, hvilken adfærd der er ønskværdig. Lidt populært sagt er værdier altså en slags intern facitliste for, hvordan du og dine medarbejdere bør agere, når I løser jeres arbejdsopgaver.  

Værdier er dermed normative, fordi de beskriver, hvordan vi bør agere, ud fra en forståelse af, at en slags adfærd generelt er mere ønskværdig end en anden. For eksempel, at innovation er mere ønskværdigt end vedholdende plejer-tilgange, at samarbejde er mere ønskværdigt end privatpraktiserende sololøb, eller at helhedstænkning er mere ønskværdigt end kassetænkende silotilgange og suboptimerende enhedsegoisme.  

Men hvad skal du være opmærksom på, hvis I skal lykkes med at formulere værdisætninger, der for alvor skal være adfærdspåvirkende? Og hvordan kan du forebygge og håndtere eventuelle konflikter om værdierne i din organisation? Det er nogle af de spørgsmål I kan blive klogere på under dette foredrag. 

Vi kan tilbyde afholdelse af 1 times foredrag eller en 3-timers workshop. 

Hvem er målgruppen for dette foredrag?

  • Ledere 

Hvilken værdi skaber fordraget for din organisation?

En tjekliste med opmærksomhedspunkter, når I skal formulere adfærdspåvirkende værdier og en tydeliggørelse af hvordan værdierne skal ses i samspil med organisationens formål, vision, og strategi i et såkaldt strategihus.

Viden om, hvordan du kan forebygge og håndtere værdikonflikter i din organisation.

Råd til, hvordan du i din ledelsesmæssige kommunikation og handlen kan udmønte og udleve værdierne.

Har du spørgsmål, så skriv eller ring til en af vores eksperter

Sådan undgår du skandalesager, der vælter din organisation

Risikoen for at havne i en skandale er øget i nyere tid. Men en god portion selvindsigt i de menneskelige tendenser til uetisk adfærd, såvel som kendskab til de organisationstyper, der fremelsker skandaler, kan hjælpe dig som leder med at navigere udenom.

Det er som om, at skandalesagerne står i kø for at vælte ellers solide og etablerede organisationer for tiden.

Kontakt os og hør mere om, hvad vi kan gøre for jeres organisation

Står I overfor en organisationsændring? Har I behov for strategisk rådgivning eller et lederudviklingsforløb?

Kontakt os, så skræddersyer vi sammen et forløb, der udvikler lige netop de kompetencer og strukturer, der styrker og fremtidssikrer jeres organisation.

Claus Elmholdt

Faglig direktør, Stifter

Mobil: +45 26 14 51 57
E-mail: ce@lead.eu

DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS 2024

Vi afholder konference om den attraktive arbejdsplads den 21. maj i Århus og den 24. maj i København.

Bliv klogere på:

  • Helhedsmodellen
  • Den nytænkende arbejdsplads
  • Indsatsområder
  • Best practice-eksempler