Sådan lykkedes Thisted Kommune med en ny erhvervsstrategi

– Der er ét ord: Service. Service over alt andet.

Sådan siger Mogens Kruse Andersen, direktør for Teknik, Erhverv og Beskæftigelse i Thisted Kommune, til spørgsmålet om, hvordan kommunen er lykkes med at blive højdespringer i Dansk Industris Erhvervsklimaundersøgelse.

Katalysatoren for den flotte placering er Thisted Kommunes erhvervsstrategi. For blot få år tilbage var erhvervslivet i kommunen nemlig i stærk modvind. Store virksomheder som Coloplast og Oticon forlod kommunen, hvilket blev medvirkende til, at arbejdet med en ny strategi tog sin begyndelse.

Resultatet er markant. I 2015 var Thisted Kommune nummer 92 ud af landets 98 kommuner i Erhvervsklimaundersøgelsen. I 2020 sprang kommunen op på en samlet 16. plads og var med helt i front på områder som sagsbehandling, fysiske rammer, dialog med erhvervslivet og information.

Defineret som et Action Learning Consulting-projekt

Ifølge Annette Breinholt er inddragelse nøglen til projekt ” Udvikling af virkningsfulde dagtilbud i udsatte boligområders” succes. Projektet blev defineret som et Action Learning Consulting-projekt:

Ifølge Annette Breinholt er inddragelse nøglen til projekt ”Udvikling af virkningsfulde dagtilbud i udsatte boligområders” succes. Projektet blev defineret som et Action Learning Consulting-projekt:

– Vi involverede så mange parter som overhovedet muligt. Og havde en implementeringstilgang, hvor vi igennem lærende partnerskaber sikrede, at aktørerne var med til at skabe den ønskede forandring sammen.

Det betyder også, at der ikke er udarbejdet en klassisk projektbeskrivelse, men i stedet en rammebeskrive, hvori der er defineret tre spor. Det ene spor handler om at løfte kvaliteten af læringsmiljøet – her er omtalte KIDS-måling brugt. Det andet spor handler om at få det tværfaglige samarbejde og den specialpædagogiske viden tættere på almen praksis. Det tredje spor omhandler det udvidede forældresamarbejde, som der er rigtig meget af i en daginstitution som Mælkebøtten.

– Vi er nået længst med det tværfaglige samarbejde og læringsmiljøet – og egentlig var projektet sat til udgangen af 2020, men på grund af et forår præget af Coronavirus har vi forlænget projektet med et halvt år. For vi har i den grad formået at skabe en forandring, så vi ønsker ikke bare at slippe den, siger Annette Breinholt.

Rasmus Engelbrecht, partner i LEAD, var med til at udvikle strategi og fokusområder, ligesom han hjalp med handleplanen for selve implementeringen og styringsværktøjerne:

– Thisted Kommune så indad, lyttede til omverdenens feedback og havde modet til at ændre egne arbejdsgange og mindset. Årsagen til, at de lykkedes er, at de – og især Mogens – stod fast på, at forandringen skulle komme indefra.

Han fremhæver, at Thisted Kommune med den tilgang faktisk var forud for Ledelseskommissionens anbefaling om at have borgeren i centrum:

– Mindsettet er blevet ændret, idet at man nu møder borgere og erhvervsliv, hvor de er. Tankegangen er simpelthen blevet ændret.

Som ekstern konsulent bidrog Rasmus Engelbrecht kort sagt til at skabe grundlaget for de nødvendige handlinger, der skulle understøtte, at de definerede mål blev opnået. Mogens Kruse Andersen fremhæver især hjælpen til processtyring som central.

– Det har været rigtig godt at have Rasmus med til. At starte op med en strategiudviklingsproces er kompliceret, og der var det godt at have en til at strukturere processen. For hvordan får man kerneområder søgt ud og, hvad er de egentlig udfordringer? Det havde Rasmus metoder til og var projektleder på.

Ryk i kultur og mindset

Erhvervsstrategien rummer adskillige delelementer. Men nogle er så konkrete, at de kan ses med det blotte øje. Blandt andet afholdes der Business Breakfasts for erhvervslivet, sagsbehandlingstiden i kommunens erhvervsafdeling er nu én af landets korteste og kommunens erhvervsafdeling er rykket ind i Oticons gamle lokaler for at være helt tæt på erhvervslivet.

I dag arbejder de i Thisted Kommune nærmere for at servicere end for at agere myndighed. Fremfor at søge problemer, søges der muligheder, siger Mogens Kruse Andersen.

– Hele vores mindset er flyttet. Vi fokuserer på, om vi kan finde muligheder sammen med virksomhederne i forhold til deres visioner. Det handler om adfærd og mindset. Hvis ikke vi husker det, er det at være servicemindede bare et tomt ord.

Ifølge ham var det vigtigste netop at få strategien indarbejdet i kulturen:

– Jeg kan godt sidde med handleplaner og strategier, men hvis det ikke er en del af kulturen: hvad vi arbejder efter, kan måles på og har som fælles målsætning, så giver det ingen mening.” Så det her udviklede sig fra at være almindeligt strategiarbejde til også at blive et kulturelt projekt.

Mogens Kruse Andersen fremhæver, at der er sket en forandring i kultur og mindset hos kommunens medarbejdere.

– I dag tror vi på, at vores opgave her i kommunen er vigtigt i forhold til virksomhederne. Vi har simpelthen en væsentlig rolle for erhvervslivet, når der skal søges nye tilladelser, tilbygges eller laves ny lokalplan. Vi har en meget vigtigt rolle i den sammenhæng.

Kontakt os og hør mere om, hvad vi kan gøre for din virksomhed

Står I overfor en organisationsændring? Har I behov for strategisk rådgivning eller et lederudviklingsforløb?

Kontakt os, så skræddersyer vi sammen et forløb, der udvikler lige netop de kompetencer og strukturer, der styrker og fremtidssikrer jeres organisation.

Rasmus Engelbrecht,

Partner

Tlf: +45 25 55 09 54

Mail: rel@lead.eu

Læs en af vores mange cases og referencer

Du kan læse mere om vores cases og referencer her, hvor vi præsenterer hvordan LEAD arbejder med ledelse- og organisationsudvikling.

DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS 2024

Vi afholder konference om den attraktive arbejdsplads den 21. maj i Århus og den 24. maj i København.

Bliv klogere på:

  • Helhedsmodellen
  • Den nytænkende arbejdsplads
  • Indsatsområder
  • Best practice-eksempler