Har du en potentiel skandale i din organisation, som du har lukket øjnene for alt for længe? Er du måske selv en del af problemet? Så er det på tide at få bomben desarmeret. For den vil gå af før eller siden, og hvis du ikke har handlet proaktivt, så bliver det meget værre.
I de seneste uger har vi set to spektakulære eksempler på skandaler, som har eksponeret krænkende og grænseoverskridende ledelsesadfærd fra topledere, der har udnyttet deres magt position på en illegitim og grænseoverskridende måde. Her tænker jeg selvfølgelig på 3F bossen Per Christensens dobbelte parforhold, der til sidst fældede ham, og samtidig åbnede Pandoras æske til fortællinger fra organisationen om en årrække med dårligt psykisk arbejdsmiljø på ledelsesgangen, mobning og frygtbaseret ledelse.
Den anden sag, jeg tænker på, er beskæftigelses- og integrationsforvaltningen i Københavns Kommune, hvor borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard, nu hårdt presset af negativ eksponering i pressen, erkender episoder med grænseoverskridende og krænkende adfærd. Hun forklarer det som en cocktail af stress, temperament og passion, og vil nu søge professionel hjælp. Godt for hende og godt for organisationen.
Problemet er bare, at det sker alt for sent. Først efter tre direktørfyringer på fire år og utallige episoder med overfusninger og krænkende adfærd træder embedsmændene ud af loyalitetsforpligtigelsen og lækker sagen til pressen. Fælles for begge sager er, at ingen af de to topledere har handlet proaktivt forebyggende og erkendt, at deres ledelsesadfærd var et problem for dem selv og for organisationen. Det er karakteristisk for begge de to ovennævnte sager, at de har en lang historik, hvor mange har vist, at der var noget galt, men det er blevet fortiet, undskyldt og accepteret i kulturen. Dårlig kultur, hvad enten den stiltiende accepterer krænkelser, mobning, svindel eller magtmisbrug, er ledelsens ansvar.
LÆS MERE OM VORES KONSULENTYDELSER
Ledelse i kriser og skandaler
Hos LEAD arbejder vi primært med de dynamikker, der udspiller sig på indersiden af organisationer, og vi har særligt fokus på de psykologiske, ledelsesmæssige og organisatoriske aspekter af kriseledelse. Eftersom ingen kriser er ens, skræddersyr vi altid vores ydelser, så de passer til den enkelte organisations kontekst og behov.
Den centrale lederopgave
Du har som (top)leder ansvaret for den kultur, der gennemsyrer organisationen. Og det er netop her, du bør sætte ind. I den model, der vises nedenfor, handler faserne ‘stop blødning’, ‘begræns skaden’ og ‘genopbyg tilliden’ om håndteringen af en skandale, når bomben er sprunget. Denne del stiller store krav til ledelsen, og forskning viser, at ledelsens håndtering af skandalen er enorm vigtig for, hvor godt organisationen kommer igennem.
Jeg er dog i denne sammenhæng mere optaget af faserne ‘skab læring’ og ‘spot signalerne’, hvor det handler om at opbygge en forebyggende kultur og ledelsespraksis og skabe en feedbackkultur, hvor gule flag bliver hejst og set tidligt.
Først og fremmest handler det om at erkende, at du som leder har et særligt ansvar for at gå forrest og udvikle en forebyggende kultur. Dernæst handler det om at afdække de faktorer, der fremmer en usund kultur, og de forhold, der fremmer en sund kultur, og arbejde systematisk med dem.