Digitalisering i øjenhøjde

Af: Maj Buch, Kommunaldirektør i Glostrup Kommune; Susanne Nielsen, Ydelseschef i Glostrup Kommune; og Kaare Pedersen, Partner i LEAD

Digitalisering er en af de fremmeste midler til at effektivisere den offentlige sektor, og alligevel er oplevelsen blandt mange medarbejde, ledere og topledere at meget bøvler, og at gevinsterne udebliver.  Mange it-løsninger er født med problemer, og det tager ofte længere tid at rydde op i og konvertere data og lære det nye it-system at kende, end man havde regnet med (Se fx. Ursula Plsener og Lise Jusesens forskning fra CBS). 

Kigger vi i litteraturen, er den tyk af heroiske beskrivelser af ledere, der gennemfører digital transformation. Men de beskrivelser er ofte langt fra den virkelighed medarbejdere, personaleledere og chefer/direktører oplever i dagens kommuner. I den daglige praksis består meget ledelse af at implementere it-løsninger, der kommer ”rejsende ind” udefra – fra KOMBIT, KL, Staten o.s.v. Det er vanskeligt, for mulighederne for at agere aktivt som leder og medarbejder er stækkede. Med de fælles løsninger – og alt det gode det medfører, at kommunerne går sammen – kommer også mindre indflydelse på timing, funktionalitet, ændringer, serviceoplevelser m.v. 

Hvordan træder man ind i og leder den type proces? Hvordan leder man den restmængde, man kan lede? Det satte Det Storkøbenhavnske Digitaliserings¬fællesskab (DSD) sig for at arbejde med, da bestyrelsen i 2021 satte et arbejde i gang med at realisere gevinster ifm. implementeringen af KOMBIT-løsningen Kommunernes Ydelsessystem (KY). Det er en løsning, der har afgørende betydning for landets modtagere af kontanthjælp, ledighedsydelse, flekslønstilskud o.s.v., og som har været undervejs i 7 år. En kompleks løsning, med et utal af integrationer til en række andre fælles offentlige systemer.

Mere fra samme kategori

Ledelse af digitalisering

Implementering af velfærdsteknologi

Se mere
digitalisering

Digital Ledelse

E-Bøger

Ledelse af digitalisering

Hent bogen “Ledelse i den digitale jungle”

Se mere
Forside til bog: Digitalisering og teknologi kræver ledelse

Digital Ledelse

E-Bøger

Ledelse af digitalisering

E-bog: Digitalisering og teknologi kræver ledelse

Se mere

Skal vi tage en uforpligtende dialog?

Vi kan hjælpe med alle former for ledelsesudvikling, om det er skræddersyede udviklingsforløb, kurser, uddannelse, workshops, foredrag eller noget helt sjette. 

Bliv ringet op af en rådgiver

Bliv ringet op af en rådgiver

Vi sidder klar til at hjælpe dig. Du skal blot udfylde formularen, så ringer vi dig op hurtigst muligt.

Event tilmelding

tekst

magasin, LEAD Insights, ledelse

Vil du have viden og inspiration til hvordan du styrker arbejdet med ledelse og organisationsudvikling i den offentlige og private sektor i Danmark?

 Tilmeld dig vores digitale magasin og få viden og inspiration direkte i din indbakke.