Sådan formulerer du en appellerende vision

Af Christian Nyvang Qvick, Chefkonsulent, LEAD

Hvorfor skal din organisation have en appellerende vision? Hvad er en vision helt præcist? Og hvad er vigtigt, når du skal lykkes med at formulere en vision, som medarbejdere forstår og bliver motiveret af? Få her et bud på, hvordan du formulerer jeres vision – hjulpet godt på vej af helt konkrete eksempler.

Visionsledelse er udtryk for en ledelsesform, hvor du formulerer, formidler og fastholder en vision for din organisation. Forskningen peger fx på, at visionsledelse kan føre til, at dine medarbejdere bliver mere motiverede, engagerer sig mere i arbejdet, i højere grad betragter deres arbejde som meningsfuldt, ønsker at forblive i din organisation, og at de præsterer bedre.

En vision: Din organisations billede af den ønskværdige, langsigtede fremtid

Som leder har du en lang række gode grunde til at bedrive visionsledelse. Men i sagens natur er det svært at bedrive visionsledelse, hvis der ikke er formuleret en vision for din organisation, som du kan lede med afsæt i. En vision er udtryk for din organisations billede af en ønskværdig, langsigtet fremtid.

Denne forståelse af en vision rummer tre væsentlige opmærksomhedspunkter, som knytter sig til ordene ”ønskværdig”, ”fremtid” og ”billede”. Hver af disse opmærksomhedspunkter er vigtige at have blik for, inden du – enten alene eller i samspil med dine medarbejdere, bestyrelse eller andre – går i gang med at formulere visionen for din organisation. Nedenfor ser vi på hver af dem.

Artiklen fortsætter under billedet

LEDELSE I PRIVATE VIRKSOMHEDER
Få skræddersyet et forløb, der løser de udfordringer, som i står overfor nu – og i fremtiden

Vi hjælper med at skabe forretningsmæssige resultater ved at udvikle jeres ledelseskapacitet, hastighed og fleksibilitet. Det gør vi ved at trække på ny forskningsbaseret viden om, hvad der virker, kombineret med mange års erfaring med resultatskabende ledelse i andre private- såvel som offentlige virksomheder.

Visionen skal være ønskværdig

Tag et kig på de to nedenstående visioner for to fiktive kræftsygehuse.

  1. Vi vil være en af de bedste arbejdspladser i landet. Derfor stræber vi efter at skabe et godt arbejdsmiljø med høj trivsel og gode muligheder for kompetenceudvikling for sygehusets medarbejdere, så vi derigennem kan rekruttere nye og fastholde nuværende medarbejdere.
  2. Vi vil være det sygehus i Danmark, der leverer den bedste kræftbehandling. Og vi vil sørge for, at vores patienter aldrig oplever manglende sammenhæng i deres behandlingsforløb, men derimod føler sig understøttet under et sammenhængende behandlingsforløb.

Bemærker du, hvad der er den primære forskel på visionerne? Den første vision handler om sygehuset og dets ansatte gennem et fokus på arbejdsmiljø, trivsel, kompetenceudvikling, rekruttering og fastholdelse. Den anden vision handler om de patienter, som sygehuset skal gøre en forskel for.

Dette skel er centralt, for det knytter sig til ordet ”ønskværdig”, der indgår i forståelsen af en vision. At noget er ønskværdigt indebærer, at det er værd at stræbe efter. Det er med andre ord værdigt til at blive ønsket. Et centralt kendetegn ved en vision er, at en vision beskriver en fremtid, der er værd at stræbe efter.

Som følge af, at offentlige organisationer er politisk styrede, skal de alle – på den ene eller anden måde – bidrage til at skabe værdi for borgerne og samfundet. Tænk fx på et kræftsygehus, der stræber efter at levere den bedst mulige kræftbehandling for patienterne.

Det er en fremtid, der er værd at stræbe efter at opnå. Et godt arbejdsmiljø, høj trivsel, gode muligheder for kompetenceudvikling eller lignende interne forhold på arbejdspladsen kan også være vigtigt, men det er ikke i samme grad noget, der er værd at stræbe efter at opnå som et ultimativt mål for organisationen. Ovenstående bliver bakket op af et nyt studie, der viser, at medarbejdere kun bliver motiveret af en vision, hvis den drejer sig om at gøre en forskel for borgere og samfund.

Det første du skal huske på, når du skal formulere visionen for din organisation er, at den skal handle om dem, som din organisation skal gøre en forskel for.

Skal vi tage en uforpligtende dialog?

Vi kan hjælpe med alle former for ledelsesudvikling, om det er skræddersyede udviklingsforløb, kurser, uddannelse, workshops, foredrag eller noget helt sjette. 

Bliv ringet op af en rådgiver

Bliv ringet op af en rådgiver

Vi sidder klar til at hjælpe dig. Du skal blot udfylde formularen, så ringer vi dig op hurtigst muligt.

Event tilmelding

tekst

DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS 2024

Vi afholder konference om den attraktive arbejdsplads den 21. maj i Århus og den 24. maj i København.

Bliv klogere på:

  • Helhedsmodellen
  • Den nytænkende arbejdsplads
  • Indsatsområder
  • Best practice-eksempler