Derfor skal du både kommunikere visionen nedad, opad og udad

Christian Nyvang Qvick, Chefkonsulent, LEAD

Du kan være ’indenrigsminister’, der kommunikerer jeres organisations vision nedad til medarbejderne og agere ’udenrigsminister’, der kommunikerer visionen til jeres brugere, eller opad mod politikere og øvre ledelseslag. Få her et bud på, hvilke fordele der er forbundet med at kommunikere visionen nedad, udad og opad.

Når du bedriver visionsledelse formulerer, formidler og fastholder du en vision for din organisation. Artiklen her stiller skarpt på formidlingsdelen: Hvem skal du kommunikere visionen til? Og hvilke fordele er forbundet med at kommunikere visionen til forskellige målgrupper?

Sæt retning og skab mening ved at kommunikere visionen nedad

En vision skal forstås som din organisations billede af en ønskværdig, langsigtet fremtid. Når du kommunikerer organisationens vision til de medarbejdere, der skal udleve visionen, er det din opgave at udtrykke den retning, som organisationen skal bevæge sig i, og sammen med dine medarbejdere finde frem til, hvordan de igennem deres daglige opgaveløsning kan bidrage til visionen.

Ledelseslitteraturen peger på, at der er to fordele forbundet med at kommunikere din organisations vision til dine medarbejdere.

Artiklen fortsætter under næste sektion.

Vil du klædes endnu bedre på til at lede processer?

Få skræddersyet et forløb, der løser de udfordringer, som i står overfor nu – og i fremtiden.

1. Visionen udstikker retningen

For det første kan visionen præcisere den overordnede retning for din organisation ved at give medarbejderne en kurs at navigere efter. Dermed fungerer visionen som pejlemærke for deres adfærd.

Hvis et universitetsinstitut har en vision om at ”levere international topforskning og forskningsbaseret undervisning i verdensklasse”, så betyder det fx, at den retning, der er sat for medarbejderne, indebærer, at de skal bruge deres tid på at skrive gode, engelsksprogede forskningsartikler og forberede gennemarbejdet, forskningsbaseret undervisningsmateriale. Dette står fx i kontrast til, at medarbejderne skriver dansksprogede artikler, forbereder undervisningsmateriale, der ikke er forskningsbaseret, eller bruger tid på at stille op til medieoptrædener, deltage i ekspertgrupper eller lignende forhold.

Visionens retningssættende element sikrer med andre ord, at dine medarbejdere har en ledestjerne, når de fx skal prioritere, om de skal bruge tiden på den ene eller den anden opgave.

Skal vi tage en uforpligtende dialog?

Vi kan hjælpe med alle former for ledelsesudvikling, om det er skræddersyede udviklingsforløb, kurser, uddannelse, workshops, foredrag eller noget helt sjette. 

Bliv ringet op af en rådgiver

Bliv ringet op af en rådgiver

Vi sidder klar til at hjælpe dig. Du skal blot udfylde formularen, så ringer vi dig op hurtigst muligt.

Event tilmelding

tekst