Rekrutteringsstrategi

Hvordan sammensætter man en effektiv rekrutteringsstrategi?

Der er mange faktorer, der spiller en væsentlig rolle, når det kommer til at rekruttere de rette medarbejdere. Men før stillingsopslaget lægges op, og før ansøgningerne skal læses igennem, skal I lave en effektiv rekrutteringsstrategi, som sætter retningen for jeres rekrutteringsproces.

I denne artikel vil vi udforske, hvad en rekrutteringsstrategi er, og hvad en effektiv rekrutteringsstrategi bør indeholde. Vi vil også gennemgå fem best practices inden for rekruttering, som du kan benytte til at opbygge en effektiv rekrutteringsstrategi til jeres virksomhed.

Vil du have de kompetencer, der skal til for at rekruttere og fastholde dygtige medarbejdere?

På LEADs kursus i rekruttering og fastholdelse af medarbejdere i den offentlige sektor får du ledelsesmæssige kompetencer og værktøjer, der giver dig de bedste forudsætninger for at engagere og fastholde dygtige medarbejdere og opnå langsigtede gode løsninger.

Hos LEAD arbejder vi strategisk med begrebet “Den attraktive arbejdsplads”, hvor organisationen som helhed er afgørende for, om I lykkes med at rekruttere og fastholde de rigtige medarbejdere. Vi hjælper dig med at analysere din egen organisation og finde de indsatsområder, som du bør optimere.

På kurset har vi samlet en række eksperter indenfor offentlig ledelse og rekruttering til at gentænke den måde, vi som organisation og ledere ser på og arbejder strategisk målrettet med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere i et langsigtet, bæredygtigt perspektiv. Du får inspiration og konkrete redskaber til at gentænke og forbedre jeres praksis for rekruttering og fastholdelse af de rigtige medarbejdere. Og du får muligheden for at stille skarpt på egen praksis og få ny inspiration til mulige løsninger.

Læs mere om LEADs kursus i rekruttering og fastholdelse

Læs mere om LEADs kursus i rekruttering og fastholdelse

Hvad er en rekrutteringsstrategi – og hvad skal en rekrutteringsstrategi indeholde?

En rekrutteringsstrategi er et dokument, der beskriver din virksomheds rekrutteringsbehov, jeres ønsker til rekruttering, og hvordan I vil opnå dem.

Som minimum bør jeres rekrutteringsstrategi indeholde følgende:

 • Et tydeligt mål: Hvilke mål skal din virksomhed ideelt set nå det næste års tid – og har I ressourcerne til at nå dem? De mål, I sætter for jeres forskellige aktiviteter, skal være tydelige, målbare og kunne følges op.
 • Fremtidige rekrutteringsbehov: Hvordan er jeres planer for vækst? Hvilke kritiske roller skal I være særligt opmærksomme på? Varierer jeres personalebehov efter sæson? Rekrutteringsstrategien bør tage højde for spørgsmål som disse.
 • Rekrutteringsbudget: Jeres rekrutteringsstrategi bør indeholde et budget, der dækker omkostningerne for alle jeres planlagte rekrutteringsaktiviteter – fra markedsføring til engagering af en rekrutteringsvirksomhed.

Derudover skal din rekrutteringsstrategi også indeholde de tiltag, I vil implementere for at opnå jeres rekrutteringsmål.

Herunder finder du fem best practices inden for rekruttering, som du kan bruge til at opbygge en effektiv rekrutteringsstrategi.

5 best practices til at opbygge en effektiv rekrutteringsstrategi

1. Investér i et rekrutteringssystem

Et rekrutteringssystem – også kaldet et ATS, som står for Applicant Tracking System – er et værktøj, der hjælper virksomheder med at effektivisere og systematisere deres rekrutteringsproces.

Med et rekrutteringssystem kan din virksomhed automatisere mange af de opgaver, der typisk er forbundet med rekruttering. Det gælder eksempelvis:

 • Opslag af stillinger
 • Indsamling af CV’er og ansøgning
 • Planlægning af samtaler
 • Opfølgning og kommunikation
 • Opbygge en talent pipeline

Ved at automatisere disse opgaver kan din virksomhed spare både tid og penge på rekrutteringsprocessen og samtidig sikre, at alle relevante kandidater bliver kontaktet og får mulighed for at søge stillingen.

2. Opbyg et stærkt employer brand

Employer branding er et vigtigt element i en stærk rekrutteringsstrategi. Din virksomheds employer brand fungerer som jeres ry og omdømme, hvilket har stor betydning, når det kommer til at tiltrække dygtige kandidater. At opbygge et stærkere employer brand er derfor en god investering for langt de fleste virksomheder.

For at identificere hvor stærkt jeres employer brand er, er der to spørgsmål, I skal stille jer selv:

 • Hvorfor skulle kandidater ønske at arbejde for os?
 • Hvor mange af vores nuværende ansatte ville anbefale os som arbejdsplads?

Svarene på disse spørgsmål bør give dig en idé om, hvor stærkt jeres employer brand er, og om det klart afspejler virksomheden og jeres mission og værdier. Du kan også med fordel undersøge, om jeres hjemmeside, “om os”-side, sociale medier og markedsføring passer til jeres employer branding.

3. Opgrader dine stillingsopslag og jobbeskrivelser

Stillingsopslaget og jobbeskrivelsen er ofte det første indtryk, mange kandidater får af din virksomhed. Derfor er det vigtigt, at dine stillingsopslag og jobbeskrivelser er spændende og attraktive for de kandidater, du ønsker at tiltrække.

Jobopslaget og -beskrivelsen skal vise, at I både er en organiseret, professionel virksomhed og samtidig en god arbejdsplads. Opslaget skal indeholde følgende:

 • Fængende overskrift
 • Knivskarp indledning
 • Kort beskrivelse af virksomheden og den pågældende afdeling
 • Jobbeskrivelsen
 • Beskrivelse af, hvem I søger til jobbet
 • Vejledning i hvor og hvordan interesserede kandidater søger stillingen
 • Kontaktinformation

Sidst, men ikke mindst skal du være opmærksom på, at jeres stillingsopslag er en væsentlig del af virksomhedens brand. Derfor skal du også sikre, at tonen og det visuelle udtryk i jeres jobopslag afspejler virksomheden.

Læs mere om stillingsopslag og jobbeskrivelser her.

4. Brug sociale medier til rekruttering

Din rekrutteringsstrategi bør tage højde for, hvor din målgruppe befinder sig. Millennials og generation Z udgør en væsentlig del af arbejdsmarkedet. Mange kandidater fra disse generationer – faktisk hele 41% af Millennials – foretrækker digital kommunikation frem for en telefonsamtale eller et fysisk møde. Derfor anbefaler vi at indtænke sociale medier i din rekrutteringsstrategi.

Nogle af de bedste SoMe-platforme til rekruttering er:

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Instagram

Du er garanteret allerede bekendt med LinkedIn som rekrutteringsredskab. Instagram og Twitter er mindre målrettet rekruttering, men kan stadig hjælpe jer med at nå ud til de rette kandidater.

Samtidig kan en aktiv profil på disse platforme hjælpe med at styrke jeres employer brand, hvilket kan hjælpe med at vise, at jeres virksomhed er en attraktiv arbejdsplads. Der er altså meget at vinde ved at inkludere SoMe i jeres rekrutteringsstrategi.

5. Undgå diskriminering og gå efter ligestilling og mangfoldighed

Jeres rekrutteringsstrategi bør indeholde klare retningslinjer for, hvordan I undgår diskriminering og sikrer ligestilling og mangfoldighed i virksomheden.

Læg en plan for, hvordan jeres rekrutteringsprocesser bør se ud for ikke at være diskriminerende. I den forbindelse kan I med fordel undersøge, hvordan et rekrutteringssystem kan hjælpe jer med upartisk udvælgelse af kandidater og at undgå diskriminering – bevidst såvel som ubevidst – på baggrund af elementer som billede, navn, kønsidentitet, alder, religion, herkomst, seksuel orientering eller lignende.

Samtidig bør I undersøge, hvordan et fokus på mangfoldighed kan styrke ikke blot jeres omdømme, men også jeres udvikling, succes og vækst, samt hvad I kan gøre for at skabe større mangfoldighed i jeres virksomhed.

Læs mere om LEADs kursus i rekruttering og fastholdelse

Vil du klædes endnu bedre på til at rekruttere, engagere og fastholde dygtige medarbejdere?

På LEADs kursus i rekruttering og fastholdelse af medarbejdere i den offentlige sektor får du fyldt værktøjskassen op med konkrete redskaber til at arbejde strategisk og målrettet med at skabe en attraktiv arbejdsplads, tiltrække kvalificerede kandidater samt engagere og fastholde dygtige medarbejdere.

Mere fra samme kategori

Offentlig rekruttering, Forside

E-Bøger

Ledelse af digitalisering

Ledelse i den Offentlige Sektor

Rekruttering og fastholdelse

Hent bogen “Hverdagsløsninger i den offentlige rekrutteringskrise”

Se mere

Rekruttering og fastholdelse

Udvikling af en positiv arbejdskultur

Se mere

Rekruttering og fastholdelse

Rekrutteringsstrategi

Se mere

Skal vi tage en uforpligtende dialog?

Vi kan hjælpe med alle former for ledelsesudvikling, om det er skræddersyede udviklingsforløb, kurser, uddannelse, workshops, foredrag eller noget helt sjette. 

Bliv ringet op af en rådgiver

Bliv ringet op af en rådgiver

Vi sidder klar til at hjælpe dig. Du skal blot udfylde formularen, så ringer vi dig op hurtigst muligt.

Event tilmelding

tekst

DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS 2024

Vi afholder konference om den attraktive arbejdsplads den 21. maj i Århus og den 24. maj i København.

Bliv klogere på:

 • Helhedsmodellen
 • Den nytænkende arbejdsplads
 • Indsatsområder
 • Best practice-eksempler