Forandringen er her – er din ledelse fulgt med?

Jane Søgaard Hansen, chefkonsulent, LEAD

Alle moderne ledere bør forholde sig til forandring. Det er et vilkår og ikke noget, der kommer bag på den moderne leder. Men hvordan reagerer du som leder på forandring?

Det er der flere måder på: i den ene ende af spektret er ”This too shall pass-tilgangen”, hvor man ser forandring som noget forstyrrende og forbigående, der skal overstås for at komme tilbage til hverdagen. Det er ofte i hverdagen, du bliver belønnet for din ledelse, både af din chef og af dine medarbejdere. For her får I ”noget fra hånden”, og det er måske mindre komplekst end den strategiske forandring, du også skal forholde dig til.

I den anden ende af spektret er ”Vi skal gøre det igen og igen-tilgangen”. Men i stedet for at ”flyve under radaren” vil jeg opfordre dig til at skabe mening i den forandring, I står overfor og stille de spørgsmål som dine ledelseskolleger helt sikkert også stiller sig selv, nemlig: ”Hvorfor skal vi det her nu? Og hvordan skaber jeg mening om denne forandring både hos mig selv og for mine medarbejdere?”

Forandringsledelse er moderne ledelse. Det stabile er forandringen, og organisationer glider konstant ind og ud af forandringer. Netop den indstilling, ledelsen har til forandring, er afgørende for evnen og kapabiliteten til at kunne sætte de rigtige mål og lytte til organisationen: er der plads til forandringen nu? Har vi kompetencerne? Hvordan kobler vi den på de behov, medarbejderne efterspørger?

Få mennesket – dig selv – med ombord

Centralt, i den måde ledelsen håndterer forandringer på, står mennesket – altså medarbejderne – og dig selv. Det centrale bliver for jer som ledergruppe at prioritere, så I får plads og rum til reelt at kvalificere forandringen, stille de rigtige spørgsmål og være nysgerrige på medarbejdernes perspektiv.

For at lykkes skal lederen derfor være en rollemodel for følelsesmæssig intelligens og sørge for, at forandringen både er optaget af de hårde KPI’er, såvel som KBI’er (Key Behaviour Indicators) og KHI’er (Key Human Indicators). Som leder må man høre medarbejderne – også om de små ting, der fylder. Hvis ledelsesgruppen mislykkes her, kan den risikere, at medarbejderne hopper af båden – og forandringen.

Myten om ”modstand mod forandringer” kan være en enkel ”forklaring” på mislykkede forandringer. Men kan fejlen mon høre hjemme i ledelsesgruppen? Ofte er sandheden, at det ikke er forandringen, der er modstand mod, men måden den håndteres på.

Vil du have den nyeste viden om ledelses- og organisationsudvikling?

Vi afholder løbende gratis events, hvor du kan få den nyeste viden om ledelse og møde nogle af landets førende eksperter.

Du vil få indsigt i aktuelle tendenser, udfordringer og muligheder indenfor ledelse. Derudover får du konkrete redskaber og metoder med hjem.

Skal vi tage en uforpligtende dialog?

Vi kan hjælpe med alle former for ledelsesudvikling, om det er skræddersyede udviklingsforløb, kurser, uddannelse, workshops, foredrag eller noget helt sjette. 

Bliv ringet op af en rådgiver

Bliv ringet op af en rådgiver

Vi sidder klar til at hjælpe dig. Du skal blot udfylde formularen, så ringer vi dig op hurtigst muligt.

Event tilmelding

tekst