4 fokusområder for ledere I en kompleks verden

Brit Buchhave, KL

Børn og unge skal undervises på nye måder, ældre skal rehabiliteres som et led i en ny måde at yde pleje og omsorg på, og ledige skal hurtigere ud på arbejdsmarkedet.

Kerneopgaverne i kommunerne er på stort set alle velfærdsområder præget af en række reformer, som sætter nye mål for opgaveløsningen. Det betyder, at de kommunale medarbejdere skal ændre deres faglige forståelse af opgaverne og ofte også ændre tilgangen til og samspillet med borgerne.

Det betyder også, at de kommunale lederes virkelighed ændrer sig. Lederne må fx tættere på den daglige opgaveløsning og den konkrete faglighed for sammen med medarbejderne at lykkes med omstillingerne.

LÆS MERE OM VORES UDDANNELSE LEAD
tilbyder certificering i udvikling af agil ledelse med udviklingsredskabet Lederens Versatilitetsindeks (LVI)

Med en certificering bliver du klædt på til at bruge LVI i udviklingsforløb i din organisation både på individ-, gruppe- og organisationsniveau.

Nyt fokus på balance

Kristian Dahl mener, at den stigende kompleksitet kombineret med det øgede politiske pres for både at fastholde eller forbedre serviceniveauet og samtidig reducere de offentlige budgetter betyder, at der kommer et helt nyt behov for balance i offentlige ledelse.

Konkret arbejder Kristian Dahl sammen med den internationalt anerkendte forsker og tidligere topleder i Canada og FN Jocelyne Bourgon om et forskningsprojekt, der skal afdække, hvad man som leder skal have fokus på, for at skabe den nødvendige balance.

Bourgons tidligere forskning har involveret politikere og topembedsmænd i seks forskellige lande og har resulteret i en ny teoretisk model for offentlig administration kaldet New Synthesis of Public Administration.

De over 200 deltagere identificerede fire fokusområder for den offentlige sektor, som skal balanceres for at lykkes med forandringer og stramninger:

Styr på tingene – Compliance
Mere for mindre – Performance
Innovation af velfærd sammen med andre – Emergence
Modstandskraft og robusthed – Resilience.
Modellen kan også overføres til en dansk kontekst.

”Danske offentlige ledere har traditionelt været gode til at skabe mere for mindre. Der sker bare det, at hvis man kun fokuserer på at skabe mere for mindre, så risikerer man at skabe den samme virkelighed, bare mere effektivt. Men man skaber ikke noget nyt. Og det er ikke længere nok,” fortæller Kristian Dahl og fortsætter:

”Det er et spørgsmål om at forstå, at de forandringer, der sker i samfundet, skaber så komplekse udfordringer, at danske ledere er nødt til også at lave innovation sammen med andre og arbejde med robusthed.”

Læs hele artiklen fra Væksthus For Ledelse for at få dybere indsigt i de 4 fokusområder for ledere

 

Skal vi tage en uforpligtende dialog?

Vi kan hjælpe med alle former for ledelsesudvikling, om det er skræddersyede udviklingsforløb, kurser, uddannelse, workshops, foredrag eller noget helt sjette. 

Bliv ringet op af en rådgiver

Bliv ringet op af en rådgiver

Vi sidder klar til at hjælpe dig. Du skal blot udfylde formularen, så ringer vi dig op hurtigst muligt.

Event tilmelding

tekst

magasin, LEAD Insights, ledelse

Vil du have viden og inspiration til hvordan du styrker arbejdet med ledelse og organisationsudvikling i den offentlige og private sektor i Danmark?

 Tilmeld dig vores digitale magasin og få viden og inspiration direkte i din indbakke.