Denne artikel er skrevet som led i arbejdet med KLs Teknologipartnerskab og har til formål at videregive læring fra Sønderborg til andre kommuner, der vil i gang med automatisering.
I 2019 begyndte Sønderborg Kommune at arbejde med automatisering, herunder Robotic Process Automation (RPA) og her 4 år efter har kommunen automatiseret mere end 13 processer, heraf flere ”end-to-end”, dvs. hele delprocesser for en hel kerneproces (Se oversigt over processerne bagerst i artiklen).
I dag frigiver de automatiserede processer over 2 årsværk. Men der er der også opbygget viden, processer, bevidsthed og lyst til at gå videre og Sønderborg Kommune står over for en skalering af indsatsen, så de store gevinster kan hentes. Det vil kræve en hel del, men herom senere.
Vi tog en snak med Daniel Balslev Heath og Karen Lise Nyholm Torp, der har været med lige fra starten og i dag er de centrale nøglepersoner i Sønderborgs arbejde med automatisering. Vi spurgte dem: “Hvordan kommer man i gang med at automatisere sine processer? Hvordan opbygger man ekspertviden i egen organisation? Hvordan finder man de rigtige processer og hvor meget handler det om teknologi og kodning hhv. organisering og kultur?”
Til sidst i samtalen spurgte vi til de fem bedste råd og de værste faldgruber. Artiklen er bygget omkring disse.