Kalundborg kommune skaber bedre plads til ledelse

Af Rasmus Thy Grøn, Partner, LEAD

Hvis kerneopgaven skal løses effektivt, skal metode og løsning tilpasses konteksten, kerneopgaven foregår i. For det, som fungerer fint ét sted, er ikke nødvendigvis lige så godt et andet. Den frihed arbejder Kalundborg Kommune med i en ny ledelses- og styringsmodel.

Ledere i offentlige institutioner kan opleve, at pladsen til ledelse er trang. Det kan bl.a. skyldes, at de er blevet begrænset af centralt formulerede ”one-size-fits-all”-løsninger, hvor samme kontrolinstrumenter er blevet indført på tværs af institutionerne – måske fordi der oprindeligt har været ét problem et bestemt sted, som skulle løses.

Det har medført utryghed og frygt for et skred i compliance. Og i de lange skygger fra New Public Management-æraen har man derfor haft brug for at få styr på tropperne. Det har betydet, at kontrolknapperne har fået et ekstra nøk. Nogle vil kalde det for en tendens til overstyring, der også har været med til at fjerne fokus på ledelse af selve kerneopgaven.

Nogle enheder havde og vil fortsat have brug for en stram styring og ønsker det også selv, mens andre har brug for mere frihed for at kunne udfolde sig, påtage sig et større ansvar og skabe større værdi.

LÆS MERE OM VORES UDDANNELSE LEAD
tilbyder certificering i udvikling af agil ledelse med udviklingsredskabet Lederens Versatilitetsindeks (LVI)

Med en certificering bliver du klædt på til at bruge LVI i udviklingsforløb i din organisation både på individ-, gruppe- og organisationsniveau.

Skal skabe trygge rammer for lederne

Men pendulet svinger nu flere steder i den offentlige sektor mod større åbenhed og decentralisering i styringsmekanismerne. Kommunernes budgetsikkerhed er mange steder så stor nu, at det baner vejen for at kunne reducere den processuelle styring. Det er også kommet Ledelseskommissionen for øje. Formand Allan Søgaard Larsen sagde således i december 2017 på DenOffentlige.dk, at ”der skal mindre styring til fordel for et større ledelsesrum i den offentlige sektor”.

For at kunne skabe bedre plads til ledelse og dermed større fokus på at udvikle kerneopgaven til gavn for borgere og virksomheder er det dog vigtig, at organisationen formår at skabe trygge rammer for lederne, når og hvis tøjlerne skal løsnes. De skal have mandatet oppefra til i samarbejde med medarbejderne at prioritere ressourcerne og at effektivisere, så kræfterne bruges på en måde, som skaber mest værdi for borgere og samfund.

Mere fra samme kategori

Offentlig rekruttering, Forside

E-Bøger

Ledelse af digitalisering

Ledelse i den Offentlige Sektor

Rekruttering og fastholdelse

Hent bogen “Hverdagsløsninger i den offentlige rekrutteringskrise”

Se mere

Ledelse i den Offentlige Sektor

Fra guide til serviceeftersyn – MED-samarbejde i Viborg Kommune

Se mere

Den Nye Syntese

Ledelse i den Offentlige Sektor

Introduktion til “A new synthesis of public administration”

Se mere

Skal vi tage en uforpligtende dialog?

Vi kan hjælpe med alle former for ledelsesudvikling, om det er skræddersyede udviklingsforløb, kurser, uddannelse, workshops, foredrag eller noget helt sjette. 

Bliv ringet op af en rådgiver

Bliv ringet op af en rådgiver

Vi sidder klar til at hjælpe dig. Du skal blot udfylde formularen, så ringer vi dig op hurtigst muligt.

Event tilmelding

tekst

DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS 2024

Vi afholder konference om den attraktive arbejdsplads den 21. maj i Århus og den 24. maj i København.

Bliv klogere på:

  • Helhedsmodellen
  • Den nytænkende arbejdsplads
  • Indsatsområder
  • Best practice-eksempler