En klar vision gør dig til en bedre leder

Christian Nyvang Qvick, Chefkonsulent, LEAD

Når dine medarbejdere ved, hvilken retning de skal følge, kan du skabe meget bedre resultater.

Rani Hørlyck vendte en skole i krise til en succes ved at holde fast i sin vision og kræve, at alle fulgte med.

Måske har du hørt det før, og måske lyder det fjollet? Som flotte ord uden reel betydning, eller som noget en chefgruppe og nogle konsulenter er kommet på, uden at medarbejderne kunne bruge det til en dyt?

I så fald er det fordi, arbejdet med visionen ikke har været godt nok. En velformuleret vision, som alle forstår og abonnerer på, kan være nøglen til succes for både dig og din virksomhed.

Men hvordan gør man så? Det kan skoleleder Rani Hørlyck i den grad tale med om.

I 2008 overtog hun Søndervangskolen i Aarhus, som var truet af lukning. Elevernes trivsel og forældrenes tilfredshed var i bund, og fraværet var skyhøjt. Flere og flere fravalgte skolen, der havde børn af 23 forskellige nationaliteter og kun godt en tiendedel etnisk danske børn. Og øgenavne som ”ghettoskolen”, ”ballademagerskolen” og ”mini-Beirut”.

»Det var en urolig skole, og der var mange opfattelser af, hvad vores opgave var. Så afsættet for mig blev, at hvis vi skulle lykkes med den opgave, vi var sat i verden for, så skulle der ske en markant ændring,« fortæller Rani Hørlyck.

Hun så et klart behov for at opstille en vision, så der kom en fælles forståelse af, hvilke opgaver det var vigtigt at prioritere, og hvordan elever og lærere skulle være sammen i hverdagen.

»Som leder kom jeg med et tydeligt bud i stedet for at sætte det til diskussion, så jeg var ret kompromisløs. Der var brug for den helt klare vision, som kunne give en fælles forståelse af, hvad det egentlig var for en opgave, vi skulle prioritere,« fortæller Rani Hørlyck.

Artiklen fortsætter under næste sektion.

Ledelse i private virksomheder

Få skræddersyet et forløb, der løser de udfordringer, som i står overfor nu – og i fremtiden.

At vælge de rigtige ord

At formulere vision og værdier tilstrækkelig tydeligt kan være en stor udfordring. Men opskriften på en vellykket vision serveres i bogen Visionsledelse af Christian Nyvang Qvick, som er ledelseskonsulent i firmaet LEAD – enter next level.

Han mener, det vigtigste er at få formidlet, hvad en vision overhovedet er, da mange er uklare på det og på, hvordan en vision adskiller sig fra for eksempel strategi. En vision er organisationens billede af en ønskværdig, langsigtet fremtid. Visionen handler dermed om slutmålet, mens strategien snarere handler om, hvilke initiativer, tiltag og handlinger, der understøtter visionens realisering.

Christian Nyvang Qvick opfordrer til, at du som leder går i dialog med dine medarbejdere om vision og strategi – så det både bliver tydeligt, hvad organisationen særligt er optaget af at lykkes med, og hvordan visionen skal bidrage dertil.

Pas på, at visionen ikke bare bliver noget, der foregår inde i dit eget hoved. Få den kommunikeret ud, så den ikke bliver et ledelsesmæssigt soloprojekt, for det skal være en fælles proces,« siger han.

Skal vi tage en uforpligtende dialog?

Vi kan hjælpe med alle former for ledelsesudvikling, om det er skræddersyede udviklingsforløb, kurser, uddannelse, workshops, foredrag eller noget helt sjette. 

Bliv ringet op af en rådgiver

Bliv ringet op af en rådgiver

Vi sidder klar til at hjælpe dig. Du skal blot udfylde formularen, så ringer vi dig op hurtigst muligt.

Event tilmelding

tekst