Fokus på mobning har en positiv virkning
Undersøgelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at ca. 12 procent af alle medarbejdere årligt oplever mobning på arbejdspladsen. Mobning er ikke begrænset til bestemte faggrupper og kan opstå på enhver arbejdsplads. Selvom mobning ikke er synlig på ens egen arbejdsplads, er forebyggelse vigtig for at styrke arbejdspladsens modstandsdygtighed over for mobning i fremtiden.
Undersøgelser indikerer, at virksomheders fokus på mobning har en positiv virkning, da det skaber en mere tryg atmosfære, som påvirker trivsel og arbejdsindsats positivt. Selvom mobning har individuelle konsekvenser, er det nødvendigt med en kollektiv indsats for at forhindre det på arbejdspladsen. Ifølge arbejdsmiljøloven har arbejdsgiveren ansvar for at forhindre fysisk eller psykisk helbredsforringelse som følge af mobning eller seksuel chikane.
Undersøgelser viser, at organisationer med mobning har fire kendetegn, der adskiller dem fra organisationer uden mobning: rollekonflikter, rolleuklarhed, større arbejdsbyrder og mindre tilfredshed med ledelsen.