Forskere: Inddragelse af medarbejdere har mange faldgruber

Af Christian Nyvang Qvick, Chefkonsulent, LEAD

DEBAT: Når man forsøger at dele ledelsesopgaven ud ved at inddrage medarbejdere, kan man ende med, at hvad der skulle have været mere ledelse, bliver til mindre ledelse, hvis man ikke passer på en række faldgruber, skriver forskere fra Aarhus Universitet.

Vi ved det godt. God ledelse i den offentlige sektor afhænger af, at både lederen og medarbejderne giver et ekstra nap med. Vi ved også godt, at når medarbejderne inddrages i ledelsesarbejdet og får råderum, ja, så stiger jobtilfredsheden og motivationen. Og vi ved, at i mange organisationer er det en nødvendighed, at den formelle leder deler sin ledelsesopgave med medarbejderne, hvis lederen skal kunne nå i mål med sine opgaver.

Derfor forsker vi i distribueret ledelse. En form for ledelse, hvor ledelsesopgaverne deles mellem leder og medarbejderne, ligesom det er tilfældet i shared leadership, collective leadership og lignende tilgange, der handler om at sprede ledelsen ud på flere hænder i organisationen. Og derfor venter vi i spænding på en kommende nærhedsreform, der skal give større råderum lokalt.

DELTAG PÅ VORES KURSUS
Skab trivsel og tillid på trods af distancen

På kurset “Ledelse af virtuelle og hybride arbejdsfællesskaber” får du de essentielle værktøjer til at øge produktivitet og trivsel gennem distance ledelse.  

Dette er et kursus for dig, som arbejder med ledelse og ønsker at vide, hvordan man som individ eller organisation når de strategiske målsætninger gennem det virtuelle samarbejde.

Ikke alle inddrages

I princippet er inddragelsen i ledelsesopgaver for alle medarbejdere. Men i praksis er det ikke altid sådan, det fungerer. I rigtig mange organisationer er det kun enkelte medarbejdere, der inddrages. Det kan skyldes, at medarbejdernes deltagelse i løsningen af ledelsesopgaven helst skal passe både til medarbejdernes interesser og deres kompetencer.

Ikke alle medarbejdere har lyst til at blive inddraget i ledelsesarbejdet. Og ikke alle medarbejdere har de kompetencer, det kræver at blive inddraget, for eksempel i planlægningen eller koordineringen af organisationens arbejde.

I de situationer kan ambitionen om at øge ledelseskapaciteten derfor ende med at placere ledere, medarbejdere, der inddrages i ledelsesopgaven, og øvrige medarbejdere i en slags ledelsesmæssig Bermudatrekant, der faktisk mindsker ledelseskraften i organisationen.

Skal vi tage en uforpligtende dialog?

Vi kan hjælpe med alle former for ledelsesudvikling, om det er skræddersyede udviklingsforløb, kurser, uddannelse, workshops, foredrag eller noget helt sjette. 

Bliv ringet op af en rådgiver

Bliv ringet op af en rådgiver

Vi sidder klar til at hjælpe dig. Du skal blot udfylde formularen, så ringer vi dig op hurtigst muligt.

Event tilmelding

tekst