Visionsledelse
Artikel

Få opbakning til dine budskaber: Træn din kommunikationsteknik

Af Christian Nyvang Qvick, Chefkonsulent, LEAD

Nogle ledere kommunikerer med en misundelsesværdig naturlighed og overbevisning – og nej, det er ikke bare noget medfødt. Du kan også lære det. 12 enkle kommunikationsteknikker kan støtte dig i at brænde igennem med dine budskaber.

Veltrænet retorisk teknik kan være et potent værktøj, når du vil sætte ekstra power på kommunikationen af dine ledelsesmæssige beslutninger og sikre dine medarbejderes følgeskab. De værdibaserede, symbolske og følelsesladede signaler, du som leder afsender via din kommunikation, har betydning for, hvordan du brænder igennem med dit budskab.

Tæt koblet til vellykket kommunikation er begreberne logos, patos og etos. Når Mette Frederiksen skal overbevise befolkningen om, hvorfor corona-restriktionerne atter engang strammes, og hvor vigtigt det er at følge dem, gør hun – og hendes taleskrivere – brug af de tre retoriske appelformer. En mester udi karismatisk kommunikation er Barack Obama, tidligere præsident i USA, som næsten til perfektion jonglerer med logos, patos og etos, krydret med perfekt timede pauser i sin tale, som understreger hans budskaber.

Lær logos, patos og etos at kende

Det kan med andre ord være meget virkefuldt at lære disse tre appelformer at kende, når du vil understrege dine budskaber.

Du appellerer til logos, når du taler til dine medarbejderes fornuft ved at bruge begrundede, kraftfulde og rationelle argumenter. Du appellerer til patos, når du forsøger at vække deres følelser og bringe dem i en særlig sindsstemning. Endelig appellerer du til etos, når du forsøger at etablere din personlige og moralske troværdighed og på den måde øge andres tillid til dig. Men hvordan gør du det konkret?

Artiklen fortsætter under billedet

LEDELSE I PRIVATE VIRKSOMHEDER

Få skræddersyet et forløb, der løser de udfordringer, som i står overfor nu – og i fremtiden

Vi hjælper med at skabe forretningsmæssige resultater ved at udvikle jeres ledelseskapacitet, hastighed og fleksibilitet. Det gør vi ved at trække på ny forskningsbaseret viden om, hvad der virker, kombineret med mange års erfaring med resultatskabende ledelse i andre private- såvel som offentlige virksomheder.

De 12 kommunikationsteknikker

Måske tænker du, at den karisma, store ledere som Obama eller vores egen Mette Frederiksen udstråler, er noget, man enten har eller ikke har – næsten som noget medfødt, og at det derfor ”bare er ærgerligt”, hvis du synes, du blegner lidt i det selskab. Men heldigvis viser ny forskning, at du kan lære at brænde mere igennem med dine budskaber, hvis du træner 12 specifikke kommunikationsteknikker.

Måske tænker du, at 12 teknikker lyder af meget. Men du behøver ikke at mestre dem alle – brug dem, som falder dig mest naturlige og nemme.

De fordeler sig i tre grupper: Nogle af dem fokuserer på substansen i det budskab, du formidler og handler derfor om indholdet i dit budskab. Andre fokuserer på indramningen af det budskab, som du formidler. De sidste kommunikationsteknikker fokuserer på leveringen af budskabet og handler om din fysiske fremtoning.

Så overvej, når du læser om dem, hvilke af dem der passer bedst til dig, så du fremstår balanceret og autentisk, når du bruger dem.

Bliv kontaktet


Christian Nyvang Qvick, Chefkonsulent
Mail: cnq@lead.eu