Forandringsledelse
Artikel

Hvad IKEA-møbler kan lære dig om forandringsledelse

Af Christian Nyvang Qvick, Chefkonsulent, Lead

Marts 2021

LEDELSE Når ledere blot præsenterer medarbejderne for færdigbagte løsninger, forpasser de en mulighed for at skabe ejerskab, engagement og stolthed. Lad medarbejdere skabe løsningerne selv, men vær sikker på, at I er enige om målet, skriver Christian Nyvang Qvick.

For nylig skulle jeg have et nyt spisebord. Inspireret af tidens DIY-trends bestemte jeg mig for, at jeg ville lave bordet selv. Jeg hentede træ på et savværk, høvlede det, skar det til, pudsede og sleb det, limede det sammen til en bordplade, olierede bordpladen og monterede til sidst pladen på bordben.

Efter fire dage på et værksted og to kontornusser-hænder fyldt med splinter og hård hud stod mit bord færdigt og prydede stuen. VOILA! Stoltheden var til at tage og føle på. Det her var ikke bare et tilfældigt bord fra en møbelbutik. Det var MIT bord.

Nu sidder du sikkert og tænker: Hvad i alverden har den historie at gøre med ledelse af forandringer? Jo, nu skal du se.

 

Artiklen fortsætter efter billedet

Bliv klogere på forandringsledelse gennem vores vidensunivers

I de fleste organisationer er det en løbende udfordring at skabe forandring og udvikling. Det kan være tidspres, procestræthed eller modstand mod forandring, der gør det svært at nå helt i mål.

Her på siden kan du finde nogle af vores artikler og videoer om emnet. Læs med og få input til, hvordan I lykkes med forandringsledelse.

IKEA-effekten – problemet med færdigbagte løsninger

I et studie opdelte forskere en række forsøgsdeltagere i to grupper. Den første gruppe, byggerne, blev bedt om at samle et IKEA-møbel. Den anden gruppe, ikke-byggerne, fik udleveret det samme færdigsamlede IKEA-møbel til inspektion. Herefter blev begge grupper bedt om at give et bud på, hvor meget de ville betale for møblet. Og her bliver det interessant, for byggerne ville betale 63 procent mere end ikke-byggerne.

Forskellen skyldes IKEA-effekten, en kognitiv bias, der beskriver menneskers tendens til at tillægge ting større værdi, når de selv har været med til at skabe dem. Effekten gælder ikke kun, når vi producerer fysiske ting, men også når vi for eksempel skal udvikle løsninger i form af konkrete tiltag, der kan understøtte en ønsket forandring.

Selv om tiden i en forandringsproces kan være knap, og du som leder måske allerede selv ved, hvilke tiltag der skal igangsættes for at understøtte den ønskede forandring, kan det være givet godt ud at holde igen med at præsentere dine egne, færdigbagte løsninger. Her vil det ofte være mere effektivt at støtte dine medarbejdere i selv at udvikle løsningerne, når formålet er at øge deres ejerskab til forandringen.

Forskning peger på, at det hænger sammen med, at mennesker ønsker at føle sig kompetente – de vil gerne være helte i deres egne livsfortællinger. Når mennesker oplever, at noget er ’deres’, så vil de automatisk føle et større ejerskab til det. Det er altså nemmere for folk at acceptere forandringer, når de føler, at de spiller en aktiv rolle i at skabe forandringen. Og ofte er medarbejdernes ejerskab til en forandring som bekendt afgørende for forandringens succes. Sagt med andre ord lærer IKEA-effekten dig en vigtig lektie: Det er mere effektivt at lede en forandring gennem dine ansatte, end at lede dine ansatte gennem en forandring.

Indlægget her er en forkortet udgave af artiklen bragt i Mandag Morgen. Læs den fulde udgave af artiklen med eksempler her.

LÆS MERE OM VORES UDDANNELSE

Vil du klædes endnu bedre på til at lede processer?

På proceskonsulentuddannelsen giver vi dig metoderne til at designe, facilitere og lede strategiske udviklingsprocessor og forandringer for at skabe den effekt, i har brug for.

Dette er en uddannelse for dig, der arbejder med udvikling, processer og ledelse af forandringer.

Bliv kontaktet

Artiklen er skrevet af:

Christian Nyvang Qvick, Chefkonsulent
Mail: cnq@lead.eu