Laust Søndertoft og Claus Elmholdt
Agile, teal og sociokrati. Der er mange forskellige begreber for de nye, mindre hierarkiske og mere humane organiseringsformer, der spirer frem i disse år. Fælles for organiseringsformerne er, at de forsøger at fremkalde og fremhæve det bedste, som medarbejdere og ledere kan præstere sammen ved at give plads til indflydelse frem for at kontrollere dem. Derfor kan disse organiseringsformer være et vigtigt greb til at bekæmpe mistrivsel og stress i danske organisationer. I denne artikel undersøger vi, hvordan grundtrækkene ved nye organiseringsformer potentielt kan være med til at højne trivsel.
De nye organiseringsformer er særligt interessante at undersøge i et trivselsperspektiv af tre årsager:
1
Forekomsten af stress, mistrivsel og udbrændthed stiger fortsat. Det er både ledere og organisationer nødt til at forholde sig til (Sundhedsstyrelsen, 2022).
2
Flere ansatte ønsker mere fleksibilitet og et tydeligere formål med deres arbejde – en tendens, som nye organiseringsformer kan være med til at imødekomme (Deloitte, 2023).
3
Der mangler arbejdskraft i både den offentlige og private sektor, og det kalder på, at topledere forholder sig indgående til, hvordan deres organisationer kan tiltrække, tilknytte og tilpasse sig til de nye vilkår (Den attraktive arbejdsplads, 2024).
Disse udfordringer med trivsel, tiltrækning og tilknytning fører til et helt grundlæggende spørgsmål: Er der noget galt eller uhensigtsmæssigt i den måde, vi organiserer os på i Danmark? Faktum er, at stress og mistrivsel ikke er blevet bedre de seneste år på trods af et voksende fokus. Tværtimod er det kun blevet værre. Mange vurderer, at de bliver stressede og udbrændte af at gå på arbejde. Ingen ønsker naturligvis, at det skal være sådan, men det er svært at ændre på problemet.
Et potentielt overset sted at arbejde med at løfte trivslen og mindske stressen er i selve organiseringen af arbejdet. Alt for få har kigget på at organisere sig til bedre trivsel og på den måde fremme en mere attraktiv arbejdsplads, der tiltrækker og tilknytter medarbejdere og ledere. Og det er ærgerligt, for her ligger et skjult potentiale gemt.
Fælles for de nye organiseringsformer er, at de vægter mennesker over processer og procedurer. De traditionelle organiseringsformers kernespørgsmål er: ”Hvordan styrer vi mennesker til at opfylde organisationens formål?”, mens de nye, humanokratiske organiseringsformers kernespørgsmål er: ”Hvilken organisation fremkalder og værdsætter det bedste, mennesket kan præsentere?” (Hamel & Zanini, 2021, p. 51).
De nye organiseringsformer tager derfor deres udgangspunkt i mennesket, forstået på den måde, at de ønsker at give plads til indflydelse og til at frisætte menneskeligt potentiale og formåen. Organiseringsformerne kan være en del af løsningen på trivsels- og tiltrækningsudfordringerne, fordi de netop søger at sætte mennesket mere frit gennem mening, mestring og medbestemmelse, som er basale behov for menneskelig motivation og trivsel (Pink, 2011). På den måde formes organisationer, der bygger på tilgange, som styrker motivation og trivsel.
Følgende model opridser forskelle og ligheder mellem nogle af de mest udbredte nye organiseringsformer sammenlignet den klassiske hierarkiske tilgang til organisering:
I både teori og praksis er de nye organiseringsformer vidt forskellige på mange områder, men de har også en række fælles karakteristika, for eksempel et øget fokus på formål, at skabe værdi på flere bundlinjer, fladere hierarkier med færre formelle ledelsesroller og mere distribueret ledelsesansvar samt større forbundethed og fokus på at samarbejde i selvorganiserende og ofte flerfaglige teams (Østergaard, 2020).
Spørgsmål til administration eller bogholderi?
Ring til os på +45 5337 6000
eller skriv til kontakt@lead.eu
LEAD – enter next level A/S
CVR: 35034374
LEAD Society ApS – CVR: 39168766
Vestergade 43,
8000 Aarhus C
Overgaden Oven Vandet 10, 2. & 3. sal, 1415 København K
Overgaden Oven Vandet 8, Mezzanin, 1415 København K.
Tilmeld dig vores digitale magasin ‘LEAD Insights’, og hold dig opdateret på ny viden, metoder og værktøjer til at skabe bedre ledelse.
Would you like to receive LEAD Insights in English?
Forskningsbaseret konference
Deltag den
19. februar 2025 i Aarhus
Vær blandt de første til at få indsigter fra bogen: “Hjælp, vi mangler kolleger! Sådan skaber du den attraktive arbejdsplads”, som udkommer den 4. februar 2025.
På konferencen får du svar på to centrale spørgsmål: