Kompetenceudvikling med effekt

Stephanie Semay Bäckström, tidligere partner, LEAD og Signe Enemark Kildesgaard, associeret chefkonsulent, LEAD

5 barrierer der skal nedbrydes

En verden i konstant forandring kræver, at organisationer formår at løfte kompetencerne hos medarbejdere og ledere, så de modsvarer krav fra eksempelvis teknologisk udvikling eller konkurrencepres.

Med fem konkrete råd kan du blive klogere på, hvilke barrierer der skal nedbrydes, for at du som udviklingsansvarlig kan sikre en større effekt af jeres kompetenceudviklingsindsatser.

Ifølge professor Robert Brinkerhoff er læringsrejser et effektfuldt værktøj til at sikre kompetenceudviklingen hos medarbejdere og ledere. Han opridser fem centrale barrierer, der skal nedbrydes for at læringsrejsen skaber effekt:

1: Læringsaktiviteter skal kobles til organisationens aktiviteter

Det konkrete arbejde og kerneopgaverne i organisationen skal tydeligt kobles med læringsaktiviteterne. Det kan eksempelvis gøres ved at koble læringsaktiviteterne op på allerede eksisterende KPI’er.

2: Værktøjer og strukturer skal understøtte læringsrejsen i hverdagen

Medarbejdere og ledere skal understøttes i deres konkrete praksis og tilbydes support i situationer, hvor kompetencerne skal sættes i spil. Det kan eksempelvis være via et online læringskatalog, video eller podcast.

3: Relationer og samarbejdspartnere skal med på rejsen

For at sikre effekt af læringsrejsen skal centrale aktører engageres. Læringen skal forankres i de situationer og med de personer, som deltagerne samarbejder med i hverdagen. Det kan eksempelvis ske i form af mentorordninger, peer-to-peer-netværk eller inddragelse af borgere eller kunder.

4: Konkrete læringsrum

Læring skal foregå, hvor læringen skal anvendes. Det kan blandt andet ske igennem online oplæg og gruppearbejde eller observation, sidemandsoplæring eller skyggecoaching.

5: Læringsrejser varer længe, men har korte stop undervejs

Bryd læringsrejsen ned i mindre dele og introducer viden i små doser, som deltagerne får mulighed for at træne og prøve. Eksempelvis kan et klassemodul omkring feedback suppleres med at sende deltagerne en kort video, som gentager feedbackmodellen fra undervisningen.

Nøglen til at lykkes med læringsrejsen ligger i høj grad i at være tydelig på de konkrete arbejdssituationer, som nye kompetencer skal bruges i. Dertil kræver det engagement – både fra medarbejdere og ledelse.

 

Få værktøjet til at udvikle effektive ledergrupper

Effektiv ledergrupper skaber bedre resultater, sikrer stærke samarbejder på tværs og er afgørende for organisationens evne til at føre beslutninger ud i livet.

I LEAD er vi forhandler af værktøjet effect, som er den eneste forskningsbaserede ledergruppeprofil på markedet.

effect sikrer, at I kan sætte ind lige præcis der, hvor det giver mest værdi for jeres ledergruppe. Den er direkte koblet til de overordnede resultater, I som ledergruppe og organisation skal skabe.

Skal vi tage en uforpligtende dialog?

Vi kan hjælpe med alle former for ledelsesudvikling, om det er skræddersyede udviklingsforløb, kurser, uddannelse, workshops, foredrag eller noget helt sjette. 

Bliv ringet op af en rådgiver

Bliv ringet op af en rådgiver

Vi sidder klar til at hjælpe dig. Du skal blot udfylde formularen, så ringer vi dig op hurtigst muligt.

Event tilmelding

tekst

DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS 2024

Vi afholder konference om den attraktive arbejdsplads den 21. maj i Århus og den 24. maj i København.

Bliv klogere på:

  • Helhedsmodellen
  • Den nytænkende arbejdsplads
  • Indsatsområder
  • Best practice-eksempler