Der er mange andre måder at prioritere på end den velkendte grønthøster. Hos LEAD Impact arbejder vi med forskellige arketypiske prioriteringsmodeller, som vi rangordner efter graden af strategisk indhold. De er:
a) Strategisk prioritering:
Alle opgaver prioriteres med udgangspunkt i organisationens langsigtede strategi. Det kræver en klar, gennemarbejdet og operationel strategi samt en stor ledelsesmæssig og strategisk modenhed.
b) Analytisk prioritering:
Der gennemføres budgetanalyser af forskellige områder. Det foregår enten ad hoc eller som fast proces. Denne tilgang kræver en stor analysekapacitet, og at analyserne har legitimitet i organisationen. Der er imidlertid ofte udfordringer med den analytiske kvalitet i de forslag, som går tæt på kerneforretningen.
c) Bottom up-prioritering:
Der prioriteres på den måde, at de enkelte områder eller budgetansvarlige ledere selv melder forslag ind. Det fordrer tillid og ledelsesmæssig modenhed og indebærer en risiko for slingrekurs i den strategiske retning.
d) Grønthøsteren:
Alle opgaver vægtes lige højt – og prioriteres lige meget op eller lige meget ned. Prioriteringstilgangen er enkel og gennemsigtig, og det er ikke nødvendigt at sætte specielt mange ressourcer af for at gennemføre den. Til gengæld fastholder den historiske prioriteringer i en dynamisk verden, hvor behovene løbende ændrer karakter. Det er selvsagt uhensigtsmæssigt.
e) Ad hoc-prioritering:
Opgavernes vigtighed vurderes efter, hvad der umiddelbart kan lade sig gøre. Metoden rammer tilfældigt og uensartet, og resultaterne er næppe holdbare over tid.
f) Bilateral forhandling:
Den enkelte budgetansvarlige forhandler bilateralt med topleder eller direktion om, hvordan opgaverne skal vægtes. Resultatet bliver tit en uigennemskuelig proces med uklare beslutninger og manglende sammenhæng på tværs, hvor det i høj grad bliver styrkeforholdet i den enkelte bilaterale forhandling, der afgør, hvordan de enkelte forhandlinger ender.
Hvilken prioriteringsmodel der er mest hensigtsmæssig, kan variere alt efter situation og kontekst. Hvis du ønsker vores hjælp til effektivisering og prioritering af ydelser, er du meget velkommen til at kontakte os.