FØLELSER SAT PÅ OVERARBEJDE

Skrevet af Johanne Grant

 

Johanne Grant, Chefkonsulent

Mail: jg@lead.eu, tlf. +45 23 25 62 51

​Da hvidvasksagen i Estland ruller, og der rejser sig en folkestemning mod “banditter i habitter”, bliver de ansatte i Danske Bank tvunget ned ad en sti, ikke mange medarbejdere i danske banker har betrådt før.

De bliver stigmatiseret i det offentlige rum og oplever på egen krop at være udskammet på samme måde som folk, der arbejder i for eksempel tobaks- og våbenindustrien eller for den sags skyld porno- og prostitutionsbranchen. De bliver vurderet negativt alene på grund af deres valg af arbejdsplads.
Psykologen Johanne Grant er på det tidspunkt ansat af Danske Bank til at forske i organisatorisk identitet – hvem er vi, og hvor er vi på vej hen?

Hun bliver hurtigt klar over, at hvidvasksagen fylder enormt i medarbejdernes bevidsthed, og hun får banken og Innovationsfondens opbakning til at fokusere på medarbejdernes håndtering af den.

Ph.d.en, som det skal ende med, er endnu ikke færdig, men Johanne Grant er klar til at fortælle om hendes observationer – i samtaler med bankens medarbejdere, som flue på væggen til møder og gennem adgang til et stort materiale af intern korrespondance.

Hvad var medarbejdernes håndteringsstrategier for at komme igennem skandalen med den faglige og personlige stolthed i behold i en periode, hvor frontpersonalet dagligt blev konfronteret med kundernes bekymring og frustration?
På talrige møder blev rådgiverne mødt af kunder, der nok var forstående over for, at det ikke var dem, der havde gjort noget forkert, men mange havde meget detaljerede spørgsmål om deres egne investeringer.

Andre havde moralske overvejelser omkring, hvordan det nu så ud, at de overhovedet var kunder i “sådan en bank”. Der var et massivt pres på medarbejderne, fortæller Johanne Grant.

Læs hele artiklen hos finansforbundet.dk