“Jeg er blevet udfordret på ”plejer”. Når man møder en udfordring, er det nemmeste netop at gøre, som man plejer. På uddannelsen har jeg fået værktøjer, som jeg løbende har prøvet af i praksis for at se, hvad der fungerer hos os. Det har været berigende.”
Sådan siger Mette Venge Olesen, sekretariatschef hos Sydøstjyllands Politi. Efter at have gennemført et længere talentforløb faciliteret af Rigsadvokaten, ønskede Mette Venge Olesen at arbejde videre med, hvordan hun konkret optimerer en proces i forhold til forskellige personalegrupper og formål.
Bred ledelsesopgave
Mette Venge Olesen er uddannet jurist og har tidligere arbejdet i anklagemyndigheden. I dag sidder hun i Ledelsessekretariatet. Det betyder at både arbejdsopgaverne og personalegruppen spænder bredt. I Ledelsessekretariatet arbejder henholdsvis administrative medarbejdere, politiuddannede, jurister og studentermedhjælpere.
“Jeg er ikke uddannet proceskonsulent eller HR-konsulent, så det er ikke sikkert, at jeg selv skal bruge alle værktøjerne fra PFP-uddannelsen, men jeg skal vide, hvilke muligheder jeg har, og hvordan jeg kan udfordre det eksisterende – og det, synes jeg, at uddannelsen har givet et rigtig godt indblik i.”
Der er mange måder at være leder på
Fra PFP-uddannelsen har Mette Venge Olesen især taget med at spørge bredt ind i ledelseslagene og at skabe rum til konstruktiv refleksion.
“Jeg har lært, at der er tusind måder at bryde et problem eller et mål ned og formidle det på – og at man godt kan udfordre tilgangen. Er det, vi har valgt, godt nok? Jeg har prøvet det meste af det, der gav mening i forhold til mit job: interview-seancer, forskellige faciliteringsmetoder, ligesom jeg har lært at bruge refleksion mere bevidst og struktureret i mit arbejde – både generelt og f.eks. i forhold til projekter.”
Efterfølgende har Mette Venge Olesen også inddraget medarbejderne i denne proces:
“Jeg har turdet være meget åben i den snak med medarbejderne, selvom det har været grænseoverskridende at lave aftaler for, at de skal følge min udvikling. Det, tænkte jeg, at jeg ikke ville genere dem med – men de vil rigtig gerne være med.”
En palette af muligheder
Mette Venge Olesen ser en stor fordel i, at man på PFP-uddannelsen både får et teoretisk bagtæppe og konkrete værktøjer, der umiddelbart kan tages med hjem og bruges i praksis.
“Indholdet fra uddannelsen har været rimelig let at omsætte til praksis. Jeg har fået en palette af muligheder til at gribe udfordringer an – både i form af teori og værktøjer. Det fungerer, at underviserne har erfaring fra forskellige organisationer, samt at der er et link til universitetet, hvor de kan trække på den nyeste forskning.”
Derudover ser hun en stor fordel i, at man som deltager på uddannelsen kan spejle sig i og udveksle erfaringer med ledere fra andre organisationer og virksomheder.
“Man får etableret et rum, hvor man kan inspirere og sparre med hinanden. Det er enormt værdifuldt, at man ikke bare er i gruppe med nogle, der ligner en selv.”
Du er måske også interesseret i: